A médiatörvényről szóló döntés halasztását követelik

2010.12.17. 17:04
A médiatörvény hétfőre kitűzött parlamenti szavazásának elnapolását követelték pénteken újságírói és társadalmi szervezetek Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez eljuttatott közleményükben.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) társadalompolitikai szakosztálya, a Sajtólevelezők klubja és a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala által közösen jegyezett közlemény kijelenti, hogy a törvény elhamarkodott életbe léptetésével sérülhet a szólás és a véleménynyilvánítás szabadsága, és "politikai preferenciák alapján újságírók százait bocsáthatják el a szerkesztőségekből".

A három szervezet további előkészítő munkát és társadalmi vitát sürget a kérdésben, egyben tiltakoznak a törvénytervezetben körvonalazott hatósági felügyeleti rendszer és a "de facto hírmonopólium" ellen. Hangsúlyozzák: a közszolgálati orgánumoknak, rádióknak és televízióknak "pártfüggetlennek és semlegesnek" kell lenniük, mert szerintük csak így tudják biztosítani a vélemények sokféleségét, és így tudnak ellenállni "a társadalmilag fontos hírek megszűrésének, és elkerülni a tények szelektálásának veszélyét" - írják.

A három szervezet véleménye szerint a közszolgálati média nem ad teret a magyar társadalmat érintő olyan alapvető problémák bemutatásának, mint amilyen a megélhetés, a foglalkoztatás, a lakásgond vagy a fagyhalál. A hatósági felügyelet és a hírmonopólium tovább korlátozhatja az újságírók és a társadalom jogát a valós tények feltárásához - vélik.

A MÚOSZ társadalompolitikai szakosztálya, a Sajtólevelezők klubja és a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala a közleményben tiltakozását fejezte ki az újságírók "tervezett tömeges leépítése és várható egzisztenciavesztésük" miatt is. A szervezetek egyúttal felszólítják az újságírókat, hogy "fogjanak össze az érdekükben fellépő szervezetekkel, és álljanak ki magukért saját érdekeik védelmében" - zárul a közlemény.

A Fidesz által beterjesztett és várhatóan hétfőn végszavazásra kerülő, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló javaslattal kapcsolatban több hazai és nemzetközi szakmai szervezet fejezte ki aggodalmát.

A Nemzetközi Sajtóintézet és a Dél- és Kelet-európai Médiaszervezet kétnapos magyarországi látogatáson tájékozódott a parlament elé került törvénytervezetnek a sajtószabadságra gyakorolt hatásáról, az újságírók munkáját érintő jogszabályi változásokról.

A tervezet egységes szabályozás keretet nyújt a médiafelügyeletnek, és többek között szól a médiapiaci szereplők jogairól, illetve kötelességeiről, valamint a médiamonopóliumok megakadályozásáról, műsorkvótákról, médiapiaci szereplőkre kiróható szankciókról. A javaslatot Rogán Antal, Cser-Palkovics András és Menczer Erzsébet fideszes parlamenti képviselők november 22-én nyújtották be.