Áprilistól szabályozottan lehet otthon szülni

2010.12.20. 22:06
Több ponton szigorította az egészségügyi államtitkárság az intézeten kívüli szülés szabályait rögzítő rendelettervezetet, amelynek végleges verzióját hétfőn, Geréb Ágnes születésnapján mutatták be. Előírták a kötelező két éves szakmai gyakorlatot, amellyel az otthon szülésből - legalábbis eleinte - kiszorulhatnak azok a bábák, akik eddig csak otthon szülésekben vettek részt.

„Nem biztos, hogy mindenki 100 százalékosan elégedett lesz” – mondta az otthon szülést szabályozó, elkészült jogszabály-tervezetet bemutató  egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós. Szerinte ugyanakkor egy minden fél számára „vállalható kompromisszum” született az egyeztetések lezárultával.

Az államtitkár azt mondta: ő minden vitás kérdésnél a „feszesebb”, azaz szigorúbb megoldást választotta a biztonságot szem előtt tartva. A várhatóan jövő április 1-jén hatályba lépő jogszabályt a későbbiekben felül fogják majd vizsgálni, és ekkor szerinte lehetőség lesz módosítani, ha valami „értelmetlenül szigorúnak” bizonyul.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

A csak otthon szülésben tapasztalt bábák kiesnek

Az otthon szülésben – úgynevezett felelős személyként – szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szülésznő működik közre, mondja ki a tervezet. Tehát nemcsak orvos, hanem bába is kísérhetné a szülést. A bábának felsőfokú szülésznő szakképesítéssel kell bírnia a tervezet szerint, és az új változatba bekerült előírásként az is, hogy a bábának legalább kétéves szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie.

Ez az egyik legfontosabb különbség az éppen Geréb Ágnes születésnapján bemutatott, az államtitkárság részéről végleges verzió és az egyeztetések korábbi szakaszában, december elején bemutatott változat között.

Ezzel kapcsolatban információink szerint az otthon szülést pártoló szervezetek az egyeztetések során felvetették, hogy bajosan tudnák igazolni szakmai gyakorlatukat azok a bábák, akik eddig kizárólag otthon szüléseknél segédkeztek, tehát ők így – egyelőre – kirekesztődnek az otthon szülésekből. Szócska a hétfői sajtótájékoztatón azt ígérte: a bábákra vonatkozó képzési követelmények szabályozását jövőre elkezdik, ekkor tisztázzák majd a szakmai gyakorlat kérdését is.

03

A felelős személynek – tehát a választott szülész-nőgyógyásznak vagy bábának – rendelkeznie kell olyan bizonyítvánnyal, amely igazolja, hogy öt évnél nem régebben részt vett újraélesztési tanfolyamon. A felelős személyen kívül még egy olyan embernek jelen kell lennie a szülésnél, akinek van ilyen bizonyítványa.

35 helyett 40 év a korhatár

A rendelettervezet részletesen szabályozza, ki szülhet intézeten kívül, melyek a tárgyi és higiéniás feltételek, mik a kizáró okok, és mikor kell a szülés közben mégis kórházba menni. Ezek a részletszabályok több ponton szigorodtak az első verzióhoz képest. Hosszabb lett az előírt eszközök, műszerek, gyógyszerek és higiéniás követelmények listája. Bekerült például a tervezetbe, hogy tiszta, száraz, cserélhető lepedőt is biztosítani kell az újszülött számára.

Viszont az új változat kissé bővítette azoknak a nőknek a körét, akik előtt nyitva áll az otthon szülés lehetősége. Először szülő nők esetében már nem 35, hanem 40 évben húzza meg a korhatárt a rendelettervezet. A többi alapfeltétel maradt a régiben, akkor szülhet otthon egy nő, ha a következő feltételek mindegyik teljesül: szövődménymentes a terhesség, a várandós nő a fogamzás időpontjában betöltötte a 18. évét, terhességi kor a betöltött 37. és 42. hét között van, a magzat koponyavégi fekvésű, és a magzat becsült súlya kisebb, mint négy kiló.

A kizáró okok közt szerepelt még a korábbi tervezetben a nő akut vagy krónikus megbetegedése, ez az új változatban úgy módosult, hogy már csak a terhességgel, szüléssel összefüggő megbetegedések tartoznak ide, ezeket a tervezet tételesen fel is sorolja. A kizáró okok listája ugyanakkor bővült az ultrahang-vizsgálattal valószínűsített köldökzsinór- vagy egyéb rendellenességgel. Megmaradt kizáró oknak többek közt a korábbi császármetszés, a várandós anya erős dohányzása, alkohol- vagy drogfüggősége.

Marad a kórház húsz percre szabály

A kormányrendelet tervezete mellékletben felsorolja azokat az eseteket is, amikor azonnal kórházba kellene szállítani az otthon szülő anyát: például akkor, ha a szülés bármely szakasza elhúzódik, erős vérzés kezdődik az anyánál, mély gátrepedés történik vagy a magzatnál rendellenességeket észlelnek. Változás a korábbi verzióhoz képest, hogy az új változat egyértelművé teszi: nemcsak akkor kell mégis kórházba vinni az otthon szülést választó anyát, ha bárányhimlős a szülés megindulásakor, hanem akkor is, ha bármilyen más akut fertőző betegségben szenved ő vagy a környezetében valaki.

A védőnőnek korábban kell jönnie, nem egy héten belül, mint az első változat értelmében, hanem három napon belül kell meglátogatnia a gyermekágyas nőt és az újszülöttet. A védőnőnek kell meggyőződnie arról, hogy a felelős személy és a házi gyermekorvos elvégezte-e az előírt intézkedéseket, a vizsgálatokat, illetve megkapta-e a gyerek a BCG-oltást. A sajtóanyag szerint ez "egy plusz biztonsági elem" a tervezetben.

Az intézeten kívüli szülés legfontosabb alapszabálya a végleges változatban is megmaradt: szükség van úgynevezett háttérkórházra, ahová húsz percen belül beszállítható a nő és az újszülött, ha bármi veszélyhelyzet adódik. A háttérkórházat előre értesíteni kell. Ha előre nem látható okból nem lehetne az anyát a háttérkórházba vinni, akkor bármely más kórházba is be lehet szállítani őt és az újszülöttet.

Nem finanszírozott

A rendelettervezet az otthon szülés helyett az intézeten kívüli szülés fogalmát használja, vagyis a szabályok nem csak a szó szoros értelmében vett otthon szülésre vonatkoznak, hanem például az úgynevezett születésházak szolgáltatásaira is. A rendelet kizárólag azokat az eseteket szabályozza, amikor a várandós nő előre eltervezi, hogy nem kórházban szeretne szülni. Erről a terhesség 36. hetéig kell döntést hoznia.

02

Intézeten kívüli szüléssel kapcsolatos ellátást kizárólag erre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat majd. Az intézeten kívüli szülés nem finanszírozott esetnek minősül, kivéve a gyermekorvos, a védőnő és a háttérkórház szolgáltatásait, mondja ki a rendelettervezet.

Szócska a sajtótájékoztatón bírálta a korábbi egészségpolitikát az otthon szülés szabályozásának elmaradásáért, szerinte a dolgot korábban is tető alá lehetett volna hozni. „Az egészségpolitika impotenciájának nagyon komoly felelőssége van” – fogalmazott. Az államtitkár szerint a szabályozástól a kormány azt reméli, hogy hatással lesz majd a népszaporulatra, az volt a céljuk, hogy „a szülés élménye egy vonzóbb élmény legyen”. Az elkészült tervezetet hétfőn az államtitkárság közigazgatási egyeztetésre bocsátja. Az államtitkárság korábban azt vállalta, hogy az év végéig befejezik a jogszabály előkészítését.

 

Bár Szócska azt mondta, hogy ő a vitás kérdésekben a szigorúbb megoldásokat támogatta, volt a tervezetnek olyan korábbi, végül elvetett verziója, amely egyes, lényeges pontokon még keményebb feltételeket támasztott. Ilyen elvetett feltétel volt, hogy az első gyermekorvosi vizsgálatot az első életórában ne a felelős személy, hanem gyermekgyógyász végezze el, ami a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy gyermekgyógyásznak is jelen kell lennie az otthon szüléseknél. A hétfői sajtótájékoztatón - tévedésből - ezt a változatot osztották ki az újságíróknak.

A börtön ablakában

Hétfő reggel jelentette be a Legfőbb Ügyészség, hogy indítványozzák Geréb Ágnes előzetes letartóztatásának megszüntetését, és helyette házi őrizet elrendelését. Az október 5-e óta előzetes letartóztatásban lévő szülésznő, az otthon szülés legismertebb aktivistája így a karácsonyt valószínűleg már otthon töltheti.

Geréb szabadon engedésének hírére "öröménekléssé" nevezték át a délután ötre meghirdetett demonstrációt a Nagy Ignác utcai bv-intézménynél. A szervezők, a Szülők a Szabad Szülésért és a Születésház Egyesület közleménye szerint több százan mentek el a börtön elé, hogy születésnapján énekkel - többek között Palya Bea Szülésdalával és A börtön ablakában című dallal - köszöntsék Gerébet.

Az MTI tudósítója négyszázra becsülte a megjelent szimpatizánsok számát. Elment a börtönhöz Szalóki Ági, Palya Bea és Kepes András is. A tüntetők ötvennyolcszor énekelték el egymás után, hogy "Ami jó van a világon, születésnapján kívánom". Azért éppen ennyiszer, mert Geréb 58 éves.

Geréb Ágnes a Képviselői Irodaházban

Egy-két napba beletelik még, mire a bíróság dönt az indítványról, és Geréb ténylegesen szabadul. Addig is a szülésznő fényképeit nézegethetik már a politikusok a Képviselői Irodaházban, ahol hétfőn nyílt meg A szülés valódi természete című vándor fotókiálllítás.

Az épület aulájában kiállított, intézeten kívüli szülésekkor készült fotók újszülötteket, apákat, anyákat, testvéreket ábrázolnak,a kiállítás plakátja szerint "háborítatlan szüléseket". Több képen is feltűnik Geréb alakja, hol egy szülő nő hátát simogatja, hol egy másik asszony kezét szorongatja.

„Reméljük, hogy ez a tárlat is segít jobban megértetni célunkat és hozzájárul ahhoz, hogy a szülés helyszínétől függetlenül egyre több családnak lehessen rész háborítatlan szülésben, születésben” – áll a plakáton. A képek mellett különféle idézeteket olvasgathatnak a képviselők, többek közt Weöres Sándor, Charlotte Brontë vagy Paolo Coelho műveiből. A megnyitón fellépett Bognár Szilvia népdalénekes, Básti Juli és Fullajtár Andrea. A kezdeményezés védnöke, Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő a megnyitón csak röviden beszélt, azt mondta: "minden születés egy misztérium", és "jó elmélyülést" kívánt.