Jeszenszky: Malinán szlovákok segítettek

2010.12.20. 21:05 Módosítva: 2010.12.21. 00:37
Akik bántottak, azok nem kértek bocsánatot - mondta Malina Hedvig, a 2006-ban megvert szlovákiai magyar nő a róla szóló könyv bemutatóján.

A Malina Hedvigről szóló könyv bemutatójának legfontosabb tanulsága, hogy Demcsák Zsuzsa magas sarkú fétiscipőben majdnem olyan magas, mint Jeszenszky Géza. A túloldalról nézve: ha Jeszenszky Géza rááálna egy zacskó juhtúróra, máris akkora lenne, mint Demcsák Zsuzsa. Ennél több új információ nem derült ki Vrabec Máriai szlovákiai újságíró Hedvig című kötetének tájékoztatóján.

Fotó: Huszti István

Demcsák szerepe világos volt, ő moderálta az eseményt, a volt külügyminiszteré kevésbé: a szövege elején meg is jegyezte, hogy ő itt legfeljebb rokonszenvező állampolgárként van jelen, aki egyformán elkötelezett a szlovák-magyar jóviszony és az igazság mellett. Ehhez képest kitett magáért: olyanokat mondott, hogy ez az ügy segíthet a szlovák-magyar közeledésben, és hogy az eset egyik legfontosabb momentuma, hogy súlyos bűnökkel vádolt Malinán végül szlovákok segítettek, mert hogy az ügyvédje, a pszichiátere és a férje is szlovák nemzetiségű.

Ha valaki nem emlékezne, a magyar szakos egyetemista Malinát 2006 augusztusában Nyitrán ismeretlenek eszméletlenre verték és magyarellenes feliratokat írtak a ruhájára. Fico miniszterelnök és belügyminisztere - hasonlóan a magyar kormányhoz a vörösiszap-ügyben - a vizsgálatok befejezése előtt megtalálták a bűnöst, Malina személyében, akit hazug nacionalista manipulátornak állítottak be. A lányt később be is perelték a hatóságok félrevezetése miatt, a sötét ügy legfrissebb állomása, hogy Malinától pár napja nyilvánosan kért bocsánatot Chmel miniszterelnök-helyettes az ellen folytatott elfogult eljárások miatt.

Malina Hedvig

A történet filmért kiált, hiszen a két ország nacionalista tudakodásának középpontjába került lánynak az elmúlt években két gyereke is született szlovák férjétől.

Malina Hedvig láttán a nemzeti érzés helyett az a gondolat fogott el, hogy én még sosem láttam ilyen vékony kétgyermekes anyát, illetve hogy milyen ritka, ha egy szőke lánynak a barnára festéstől nem lesz karvalyarca. Malina azt mondta, örült Rudolf Chmel bocsánatkérésének, és megtisztelőnek tartja, de a gesztus nem azok szájából hangzott el, aki annak idején súlyosan megsértették. Reális esélyt ugyanakkor nem lát arra, hogy Ficóék elnézést kérjenek tőle.

Ezután Vrabec Mária, Roman Kvasnica ügyvéd és Jozef Hasto pszichiáter (aki kiköpött Orbán József a 100 folk Celsiusból) - elmesélték, hogyan jöttek rá, hogy Malina nem körmönfont csaló, hanem tényleg egy lány, akit megvertek a parkban. A könyvet villámgyors elolvasás után ezeken a hasábokon fogjuk kielemezni.