Népszerűségvesztést mértek a Fidesznél

2010.12.20. 11:28 Módosítva: 2010.12.20. 11:35
Néhány hónapja lassan csökken, most azonban erős esést mutatott a Fidesz támogatottsága. Enyhe emelkedés az ellenzéknél, írja a Népszabadság.

Egy hónap alatt annyian fordultak el a Fidesztől, ahányan a választásoktól novemberig, írta a Szonda Ipsos kutatásáról a Népszabadság. A nyár elején 3,3-3,4 millió ember jelölte pártjának a Fideszt. Novemberig 300 ezerrel csökkent a párt támogatottságga, most viszont egy hónap alatt fordultak el ennyien.

Lassú emelkedés az ellenzéknél

A közvéleménykutató adatai szerint főleg a diplomások és a fiatalok körében csökkent a kormánypárt támogatottsága, települési típust tekintve pedig a kisvárosokban és falvakban jelentkezett a tendencia.

Az ország helyzetét illető véleményekben a diplomások körében mérték a legnagyobb változást: novemberben a megkérdezettek fele látta pozitívan a folyamatokat, és 37 százalék volt borúlátó. Az optimista diplomások száma 40 százalékra csökkent, és 38 százalékra nőtt a pesszimisták aránya.

Csökkent az MSZP elutasítottsága. Az ellenzéki pártra májusban 34 százalék nem szavazott volna semmiképp, ősszel az elutasítók száma 27-30 százalékra, mostanra 20 százalékra csökkent.

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

A Jobbik támogatottsága az őszi enyhe lejtmenet után visszafogott emelkedésbe kezdett. Ősszel a 20-as, 30-as éveikben járók közül hagyták el őket sokan, de decemberben a tendencia kicsit megtört, sőt egy kicsit visszafordult. Az LMP a télre ismét a parlamenti bejutási küszöb fölé került, azok után, hogy a pártot ősszel még csak a szavazók két százaléka támogatta.