Megszökött a bíróságról a hét évre ítélt Földesi-Szabó László

2010.12.22. 12:20 Módosítva: 2010.12.22. 19:15
Az ellene folyó per vége előtt, a bíró szóbeli indokolásakor elhagyta a bíróság épületét Földesi-Szabó László, az Egymásért Alapítvány volt elnöke, ezért a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Hét év börtönre ítélte Földesi-Szabó Lászlót , az Egymásért Alapítvány volt elnökét csempészet és sikkasztás miatt a Fővárosi Bíróság (FB) szerdán kihirdetett elsőfokú döntésében. Az ellene folyó per vége előtt, a bíró szóbeli indokolásakor elhagyta a bíróság épületét, ezért a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Földesi-Szabó László, (Fotó: Földi Imre)
Földesi-Szabó László, (Fotó: Földi Imre)

Mikor a bíró észlelte, hogy a vádlott engedély nélkül távozott, kérte az ügyvédet, hogy telefonáljon védencének, de Földesi-Szabó mobilja foglalt volt. Ezután a bíró az FB őrszolgálatától érdeklődött, tőlük kapta a tájékoztatást, hogy a vádlott percekkel korábban elhagyta az épületet. Ekkor a bíró nyomban elrendelte Földesi-Szabó körözését és előzetes letartóztatását, mert - mint mondta - a "tette magáért beszél", továbbá az első fokon kiszabott hétéves szabadságvesztés is indokolttá teszi fogva tartását.

A Fővárosi Bíróság este európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Földesi-Szabó László ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint a rendőrség ellenőrizte ismert lakcímeit, de egyiken sem találták meg.

Az egykori rendőr ezredes egyik vádlott társa öt évet kapott, egy másikat három évre ítélt, négy további vádlottat ugyanakkor felmentett a bíróság. Egyetlen, szerdán kihirdetett első fokú ítélet sem jogerős, mert az ügyész mindegyik esetben fellebbez.

A szóbeli indoklás során elhangzott, hogy Földesi-Szabó egykori rendőr ezredes a büntetőperben korábban elmondta: megvannak a hiányzó százmilliók, de nem árulja el hol, mert még zár alá helyeznék a hatóságok, és különben is, a pénz kell az alapítvány működtetésére, illetve arra az esetre, ha más eljárásokban fizetésre köteleznék.

Földesi-Szabó villája a II. kerületben (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Földesi-Szabó villája a II. kerületben (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

A vád szerint a közhasznú alapítvány 2005-ben és 2006-ban közterhek megfizetése nélkül hozott az országba  milliárdos értékű vámárut, több tonnányi élelmiszert Ázsiából arra hivatkozva, hogy az adomány. Az elsőrendű vádlott sajátjaként kezelte az alapítvány 900 millió forintját is.

Az ügyészség szerint az alapítvány pénztárában csupán 17 millió forint volt, a többi pénz sorsa ismeretlen. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, és 2008 elején az alapítvány zaklatás miatt feljelentést is tett.

Földesi-Szabó László 2010-ben Tolna megye 2. számú egyéni választókerületében indul jelöltként a Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) színeiben, miután a helyi választási bizottság március 2-án nyilvántartásba vette. De hiába gyűjtötte össze a 750 kopogtatócédulát, az OVB felfüggesztette mentelmi jogát, így folytatódhatott ellene az eljárás.