Nyomoznak a sümegi önkormányzat panasza alapján

2010.12.23. 16:52
A sümegi önkormányzat november végi feljelentése alapján nyomozást rendelt a Veszprém Megyei Főügyészség, az új városvezetés szerint az előző idején tisztázatlan kifizetések voltak.

Közokirat-hamisítás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűntettek alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Veszprém Megyei Főügyészség a sümegi önkormányzat panasza alapján, tájékoztatott Gulyás Ildikó, a megyei főügyészség szóvivője.

A sümegi önkormányzat november végén tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert álláspontja szerint az előző városvezetés ideje alatt "tisztázatlan pénzkifizetések" történtek. Az ügyben illetékes Tapolcai Városi Ügyészség azonban bűncselekmény gyanújának hiánya miatt elutasította a feljelentést.

A tapolcai ügyészség elutasító határozata ellen a sümegi önkormányzat jogi képviselője panasszal élt, ennek a Veszprém Megyei Főügyészség helyt adott, illetőleg a városi ügyészség határozatát hatályon kívül helyezte.

A főügyészségi csoportvezető ügyész által meghozott határozat szerint a "bűncselekmény gyanúját" a jogi képviselő által tett "feljelentés adatai, valamint a panaszban foglaltak megalapozzák", így a nyomozás elrendelése "szükséges és indokolt".

Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere a feljelentéssel kapcsolatban korábban azt mondta, hogy az új önkormányzati testület szerint a korábbi városvezetés alatt "tisztázatlan pénzkifizetések" történtek.

A polgármester elmondta: városi arculattervezésre például több millió forintot fizettek ki egy cégnek, ám szerinte a teljesítés egyáltalán nem áll arányban a kifizetett pénzösszeg mértékével. Egy cégcsoporttól pedig "nem folytak be közterhek" - nem fizetett helyi adót a cég -, és az önkormányzat nem tett semmit a behajtás érdekében, majd a cégcsoport megszűnt, s az adó behajthatatlanná vált - tette hozzá Rátosi Ferenc.

Egy másik cég ingatlanjára a tartozása miatt fedezetül zálogjogot jegyeztek be az önkormányzat javára, ám a korábbi képviselő-testület azt később úgy törölte, hogy a cég a tartozását nem is rendezte - mondta a Balaton-felvidéki város új polgármestere.

Kitért arra is, hogy az egykori püspöki palota rekonstrukciójával kapcsolatosan projektmenedzseri díjazást kapott az előző fideszes polgármester és a két alpolgármester, noha ez teljesen jogtalan. Mint mondta, az egyik alpolgármester például idegenforgalmi szakértői, a másik műszaki ellenőri tevékenységért vett fel 100 ezer forint feletti összeget, ami eleve szabálytalan, de "külön pikantériája" az ügynek, hogy a rekonstrukció még el sem kezdődött.

Úgy fogalmazott, "a város pénzügyi helyzete siralmas", az előző vezetés annyi kifizetetlen számlát hagyott hátra, hogy Sümeg a jövő év tavaszára "úgy járhat, mint most Esztergom". Közölte, hogy több mint 90 millió forintot kitevő kifizetetlen számlatömeget örökölt, és a 10 ezer lakos alatti kisváros hitelállománya meghaladja a 700 millió forintot.

Rátosi Ferenc elmondta, hogy az előző képviselő-testület tagjai nem is tudtak a csaknem 100 millió forintnyi kifizetetlen számlahalmazról, mert erről az akkori polgármester nem tájékoztatta őket.

Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd, a sümegi önkormányzat jogi képviselője az üggyel kapcsolatosan annyit jegyzett meg az MTI-nek, hogy az ügyben a korábbi polgármester "érintettsége megkerülhetetlen".