Hó borítja az ország nagy részét

Egyetlen települést sem zárt el a hó a külvilágtól Magyarországon. A főváros útjait folyamatosan takarítják, a közterület-fenntartó 80 munkagéppel és 537 munkással dolgozik, de további hómunkásokat is felvesznek. Az előrejelzések szerint délután többfelé várható havazás, hétfő késő estig 2-12, de helyenként akár 15 centiméternyi hó is eshet.

Nincs hó miatt elzárt település az országban a katasztrófavédelem vasárnap reggeli adatai szerint, és olyan útról sem tudnak, amely a hó miatt lenne használhatatlan.

Szombatról vasárnapra virradóan harminckilencszer riasztották a tűzoltókat, főként elakadt járművek miatt.

A legtöbb riasztást Komárom-Esztergom megyéből kapták, ahol a kocsik a hóban az útszéli árokba borultak. A megyében egyébként vasárnap hajnalban a Bajna és Bajót közötti út, illetve a piliscsévi bekötő út még járhatatlan volt, de azóta megtisztították őket - közölte Töttös Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Magyar Közút 235 géppel végzi a hóeltakarítást, a főutak járhatóak, a mellékutak viszont egyes helyeken még havasak, hókásásak. A főutak burkolata a Dunántúl nagy részén száraz, Kápolnásnyék és Dunaújváros környékén havas, Esztergom, Tárnok és Szentendre környezetében latyakos. Esztergom környékén és a Gerecsében egyébként rosszak az útviszonyok, hóátfúvás nehezíti a közlekedést.

A Dunától keletre általában hókásás, latyakos a burkolat, Baja környékén jégbordás szakaszok lassítják a közlekedést. A mellékúthálózat ugyanezeken a területeken havas vagy latyakos. Az ország tiszántúli területein váltakozó intenzitással havazik.

A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy kellő körültekintéssel vezessenek, és kizárólag műszakilag jól felkészített, téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

A fővárosban még havasak a mellékutak

Budapesten szombat délután óta változó intenzitással havazik. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 80 munkagéppel takarítja az utakat. Méréseik szerint a budai hegyvidéken eddig 8 centiméternyi hó esett.

A munkagépek az 1200 kilométernyi úthálózatból a főutakat, a hidakat, a felüljárókat, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utakat tisztítják. Munkájukat azonban nehezíti az erős szél, mivel a már megtisztított utakra visszahordja a havat.

A mellékutak is havasak, megtisztításukat csak a csapadék megszűnését követően, kora délután tudják megkezdeni. Az FKF azt kéri a járművezetőktől, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően vezessenek. A háztulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit pedig arra kérik, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól, és a a síkosságmentesítésről se feledkezzenek meg. A járdákon lévő havat azonban semmiképp se az úttestekre tolják.

A cég egyébként hómunkásokat vesz fel délelőtti, 6-tól 14 óráig tartó munkavégzésre. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, melyek címei megtalálhatók a társaság honlapján, a www.fkf.hu címen. A nyolc órai munkavégzésért nettó 3.350 forintot fizetnek.

Nem javul az idő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint vasárnap estig túlnyomóan borult lesz az ég, inkább csak a Kisalföldön szakadozik fel és csökken a felhőzet. Nyugaton néhol, a középső és a keleti országrészben többfelé várható havazás, hózápor.

Csonka Tamás meteorológus elmondta, elsősorban a Duna vonalától keletre kell számítani tartósabb havazásra. Kedden késő estig jellemzően 2-12, helyenként pedig akár 15 centiméternyi hó eshet, főként Heves megyében, a Mátra térségében. A Dunántúlon, elszórtan eshet 2-3 centiméter vastag hó.

Budapesten inkább a város keleti részein, külsőbb kerületeiben lehet több hóra számítani, a budai részeken kevesebb esik majd - mondta Csonka Tamás.

Az északnyugati-északi szelet sokfelé erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A Dunántúl északkeleti, illetve Pest megye nyugati részén délelőtt 70 km/h körüli széllökés is előfordulhat . A hőmérséklet kora délután többnyire 0 és -5, késő este -2 és -7 fok között lesz.

Hétfőn és kedden többnyire erősen felhős idő lesz, többfelé várható kisebb havazás, hózápor. A változón felhős ég mellett néhány órás napsütésre azért lehet számítani. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte -5, -10, majd -8, -13 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított helyeken -15 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és -5 fok között várható.