A szavazólapon közölték róla, hogy cigány

2010.10.04. 11:24
Csupa kisbetűvel szerepel a szavazólapon a nemzetisége egy független kőbányai képviselőjelöltnek. A szavazólapon egyszerűen annyit nyomtattak a neve mellé, hogy cigány.

Ugyanígy persze olyan szavazólap is lehet, amin a név mellett annyi van, hogy román vagy ruszin vagy örmény, de olyat nem láttunk, csak cigányosat. Jól meg is lepődtünk. A kőbányai 1. számú választókerületben Szendrei Olga neve mellett láthatóak a (meglehetősen rossz minőségű) fotónkon rögzített sorok.

független jelölt - cigány

Szendrei a kisebbségi választáson is indult, ott a MACIFÉSZ színeiben. Holdosiné Bánhegyi Ildikó, a MACIFÉSZ elnökhelyettese az Indexnek azt mondta, minden jelölt maga dönthetett, hogy a kisebbségi választásokkal egyidőben és külön szavazólapon tartott települési választáson függetlenként vagy MACIFÉSZ-jelöltként indul. Szendrei az előbbit választotta. Az Indexnek azt mondta, örült, hogy szerepel a neve mellett a cigány szó, így akart elindulni. "Örülök, hogy fel lett tüntetve, mert a cigányoknak észre kell vetetnie magukat. A szavazó cigányoknak pedig érdeke lett volna a változás, de hiába." Szendrei Olga összesen 42 szavazatot szerzett.

A jelöltként indulók egy bejelentő nyomtatványon nyilatkozhatnak minden adatukrók, így ha akarnak, a nemzetiségükről is. Ha valaki ezt megteszi, akkor úgy tűnik, fel is tüntetik a szavazólapon. Ahogy a Kőbánya.hu oldalon is olvasható, a 188/2010. (IX.10.) sz. választási bizottsági határozatban ellenszavazat nélkül fogadták el a jelöltek meghatározását, vagyis a szavazólapok tartalmát.

Tóth Zoltán választási szakértő azt mondta, a független jelöltségnek a függetlenség a lényege, ezért csodálkozik, hogy Szendrei esetében a nemzetiség is szerepel a lapon.