Ahol nem sétagalopp a Fidesz-győzelem

2010.09.28. 15:45
Léteznek még helyek az országban, ahol nem egyértelmű a Fidesz önkormányzati győzelme. Orbán Viktor is azokat a városokat célozta meg a kampány utolsó hetére tett körútjával, amelyekben meg kell támogatni a helyi erőket. Azokat pedig kihagyta, ahol már ő sem tud segíteni.

Az egyetlen önkormányzat, ahol több mint valószínű, hogy a Fidesz-KDNP szövetségnek az MSZP-től súlyos vereséget kell vasárnap elkönyvelnie, Budapest XIII. kerülete, amely a tavaszi parlamenti választáson is ellenállt az országos trendnek. Nyilvános felmérések nincsenek, de a jelek szerint a kormányoldal is belenyugodott, hogy továbbra is Tóth József vezesse a városrészt, sőt a képviselőtestületben is a szocialistáké legyen a többség. A kampány meglehetősen visszafogott volt, intenzitása messze elmaradt az áprilisi összecsapás mögött.

10-mszpbuli

Angyalföld-Újlipótváros dolgába Orbán Viktor sem akar beleszólni, pedig az utolsó héten a miniszterelnök is bekapcsolódott a kampányba, és főleg olyan helyszíneket választott látogatásai célpontjául, ahol szükségesnek látszik a helyi Fidesz megtámogatása.

Fontossági sorrendnek is tekinthető, hogy Orbán elsőként a csongrádi megyeszékhelyre látogatott, ahol leszögezte: sikeres Szeged nélkül nincsen sikeres Magyarország, ezért Szegeden meg kell tartani azt a bizalmat, amelyet az áprilisi választáson pártja visszakapott. Tavasszal győzött ugyan a Fidesz, a városban hagyományosan gyenge lábakon áll a párt a belső konfliktusok miatt, Botka László MSZP-s polgármesternek pedig nem voltak komolyabb botrányai, ezért szocialisták az utolsó pillanatban is reménykednek a városvezető poszt megtartásában.

Orbán elsőként Szegedre látogatott
Orbán elsőként Szegedre látogatott

A miniszterelnök kedden ellátogatott Tatabányára is, ahol a párt erősemberének, Bencsik Jánosnak kormányzati funkcióba való emelése gyengítette meg a szervezetet, ezért a szocialisták az utóbbi időben úgy gondolják, még nincs lefutva a vasárnapi mérkőzés.

Orbán Viktor járókelőkkel beszélget Tatabánya belvárosában
Orbán Viktor járókelőkkel beszélget Tatabánya belvárosában

Orbán programjában szerepel egy szombathelyi fellépés is. A vasi megyeszékhelyen szocialista polgármester regnált az előző négy évben, de vezetése alatt elolvadt a baloldal többsége. A Szonda-Ipsos helyi felmérése azonban azt mutatta, hogy a tavaszi választás után a Fidesz kis gyengüléssel, de megtartotta óriási előnyét a pártok versenyében, Ipkovich György fideszes kihívója, Puskás Tivadar viszont gyorsan vesztett népszerűségéből, és júliusra a szocialista politikus ismét versenyben érezhette magát. Szeptemberben tovább ronthatta a kormánypárt esélyeit, hogy a szombathelyi fideszeseket egy hangfelvétel önkormányzati pénzekkel való visszaélés gyanújába keverte.

A szocialisták Miskolc és Makó vezetésének megőrzésében is reménykednek.

A Fideszre azonban leginkább egy független polgármester veszélyes. Információink szerint szinte biztos, hogy nem tudja elhódítani Gödöllő polgármesteri posztját Gémesi Györgytől, az MDF korábbi alelnökétől a párt friss felfedezettje, Boros Andrea. A Pest megyei kisvárosban a kései starttal még az óriásira dagadt kormánypártnak sem sikerült eléggé megvetnie a lábát, hogy megrendítse a húsz éve bebetonozódott Gémesit. A gödöllői szavazók bíztatását Navracsics Tibor kapta feladatul.