Pécset magabiztosan vitte a Fidesz

2010.10.04. 00:46

Páva Zsolt 68,59 százalékkal toronymagasan verte riválisait, a szocialista Meixner András 18,74 százaléka, az LMP 6,51 és a Jobbik 6,17 százaléka nem volt versenyképes. Az önkormányzati testületben a Fideszé 19 hely, az MSZP négyet, az LMP és a Jobbik 2-2 helyet szerzett. Baranya megyei közgyűlésben a Fidesz 12, az MSZP 3, a Jobbik 2, az LMP és a Baranyai Emberekért 1-1 mandátumot szerzett.

Baranya megyét 2006-tól több lépcsőben átvette a Fidesz. A négy évvel ezelőtti választásokon még csak a közgyűlésben sikerült megszereznie a pártnak a többséget – 21 mandátumot vittek el –, az MSZP-s Tasnádi Péter akkor néhány száz szavazattal legyőzte Páva Zsoltot a pécsi polgármesteri székért folyó küzdelemben. Nem volt sima menet. Az akkor kómában fekvő, azóta elhunyt Toller László utódának nemcsak Páva volt fontos ellenfele, az SZDSZ-es Bretter Zoltán is vitt el szavazatokat, éppen emiatt lett olyan kicsi a különbség. A ciklus közben súlyos betegség után Tasnádi is meghalt, az időközi választáson Páva Zsolt fölényes győzelmet aratott.

Páva Zsolt (Fidesz) fogadja a telefonos gratulációkat egy pécsi étteremben, miután ismét Pécs polgármesterévé választották (Fotó: Kálmándy Ferenc)
Páva Zsolt (Fidesz) fogadja a telefonos gratulációkat egy pécsi étteremben, miután ismét Pécs polgármesterévé választották (Fotó: Kálmándy Ferenc)

Hogy az Európa kulturális fővárosa projektet mennyire tartják sikeresnek a pécsiek, az érdekes kérdés, de a végeredményt érdemben nem befolyásolhatta. Mind a megyét, mind székhelyét előre oda lehetett adni a Fidesz–KDNP-nek.

A nagyobb városok közül a komlói küzdelem volt érdekes, a szocialista Páva Zoltánt 1998 óta senki sem tudta legyőzni, de most Polics József a Fidesz–KDNP színeiben 57,07 százalékot szerezve átvette a város vezetését.