Befolyásolták a mozgóurnás szavazókat

2010.10.11. 17:54
Letenyén egy szociális otthonban befolyásolták a szavazókat, Arkán több mint duplájára nőtt hirtelen a bejelentett lakosok száma, ezért mindkét településen megismétlik a polgármester-választást.

Megsemmisítette a letenyei polgármester-választás eredményét a Zala Megyei Bíróság, mert a mozgóurnás szavazás során egy szociális intézményben befolyásolták a szavazókat. A végzés szerint a 4-es számú szavazókörben kell csak megismételni a választást, ami azonban a teljes eredményre hat.

A kifogást a bírósághoz a független polgármesterjelöltként induló Kuprivecz József nyújtotta be, aki mindössze két szavazattal maradt alul az október 3-i önkormányzati választáson Halmi Bélával, a Fidesz-KDNP jelöltjével, eddigi polgármesterrel szemben.

A bíróság a választási eljárás iratai, az érintett jelöltek, valamint két tanú vallomása alapján állapította meg, hogy a mozgóurnás szavazás során az intézmény jelen levő munkatársa törvénybe ütköző módon befolyásolta az ápoltakat, amikor a polgármesterre adták le szavazatukat. A két szavazattal lemaradt jelölt kifogásait a helyi választási bizottság, majd a területi választási bizottság is elutasította, ezért fordult bírósághoz.

A bíróság a két tanú vallomása alapján bizonyítottnak találta, hogy a gondozónő "a szavazóknak 2-3 alkalommal kifejezetten megmutatta az ujjával az egyik polgármesterjelölt nevét, illetve számos esetben az őrá való szavazásra buzdította a szavazókat". Ez egyrészt a kampánycsend megsértésének minősül, másrészt sérti a választási eljárás több alapelvét is: a választás tisztaságát, az önkéntes részvételt a szavazásban, a jelöltek közötti esélyegyenlőséget, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást.

A bíróság megítélése szerint a szavazatszámláló bizottságnak a mozgóurnát a helyszínre szállító tagjai erélytelenül jártak el, nem gondoskodtak a befolyásmentes és titkos szavazás feltételeiről a szavazásnál, és nem függesztették fel a szavazást a gondozónő távozásáig.

Arkán is megismétlik a szavazást

Megismétlik az önkormányzati választást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arkán, a megyei bíróság hétfőn helybenhagyta a területi választási bizottság határozatát.

A területi választási bizottság korábban azért semmisítette meg az arkai választás eredményét, mert a településen a voksolás előtt jelentősen, több mint a duplájára nőtt a bejelentkezett lakosok száma, ez pedig befolyásolta a választás kimenetelét. Október 3-án Varanai László független polgármesterjelölt 109 voksot kapott Arkán, míg a szintén függetlenként induló Varkoly Ferencre 39-en szavaztak.