Botka László a szocialisták új erős embere

2010.10.03. 22:23
Botka László az egyetlen szocialista politikus, aki megyei jogú város polgármestere lehet a következő négy évben. A választást magabiztosan nyerte, de még győzelme után is vibrált a feszültségtől. Az ünneplés hevében Botka az MSZP vezetőinek megüzente: „Baloldaliként is lehet nyerni.”

Botka László magabiztos győzelmet aratott Szegeden a polgármesteri címért folytatott harcban. Pedig délután, amikor először beszéltünk kampányfőnökével, Ujhelyi Istvánnal, inkább éreztük a vereség előszelét. A szocialisták levertnek tűntek, maga Botka is feszülten nyilatkozott még az urnák zárása előtt. „Azért azzal számolni kell, ha az ember pártja húsz százalékon sem áll” – válaszolta már az eredményhirdetés után, de még mindig feszülten kérdésünkre Botka. Ugyanakkor azt állította, hogy a már augusztusban megkezdett kampányban végig érezte a bizalmat, ezért reménykedett is a győzelemben.

Pedig könnyű dolga is lehetett volna. Szegeden a Fidesz 1998–2002 között gyakorlatilag megsemmisítette magát. Bartha László akkori polgármester botrányai után a szervezet szétesett, most is egy gyakorlatilag külsős jelöltet, a politikába egy évvel ezelőtt belépő B. Nagy Lászlót indították, akinek az ismertsége augusztusban a felmérések szerint alig haladta meg a 30 százalékot. Ha úgy vesszük, B. Nagy emberfelettit teljesített azzal, hogy ismeretlenül is megszorongatta Botkát.

Azt a Botkát, aki tizenegy nappal a választás előtt egyik kampányrendezvényén még azzal büszkélkedett, hogy első ciklusában Szeged határáig kiépült az M5-ös autópálya. A további nagy infrastrukturális fejlesztésekkel nem tudott, pechjére az 1-es villamos felújítása és a 2-es villamos kiépítése nem készült el a választásokig, de a már kész M43-as autópályát sem adták még át.

Mégis, a régi-új polgármester szerint az elmúlt évek munkáját jutalmazták a szegediek. „Nem a kampányban nyertünk, hanem az elmúlt nyolc évben” – mondta Ujhelyi István is, aki úgy örült a győzelemnek, mint egy gyerek, barátságosan öklözgetett mindenkit, aki szegedi és szocialista a közelében volt.

Végül is győztek, meggyőző fölénnyel. Pedig az elmúlt három napban csak a rossz előjelek gyűltek. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a szegedi választók negyede nem döntötte el, kire szavaz. Pénteken a Jobbik polgármesterjelöltje bejelentette, visszalép a fideszes jelölt javára. A szocialisták stábja komolyan attól tartott, hogy a hír B. Nagy javára döntheti el a versenyt, mert a bizonytalanok inkább a győzelemre így esélyesebbnek tűnő fideszes mellé állnak. Aggasztóak voltak a napközbeni jelentések is. Az alacsony részvételről mindkét tábor azt gondolta: a Fidesznek kedvez, hogy Botka nem tudta mozgósítani híveit.

Tévedtek. Botka nyert, és ezzel a párton belül az egyik legerősebb ember lett. Üzenete – „bebizonyítottuk az MSZP-nek, hogy baloldaliként is lehet nyerni” – már a pártközpontnak szólt. A következő években ő lehet a szocialista ellenállás bástyája. Meg is üzente a kormánynak, hogy „lehet rajtunk gyakorolni a nemzeti együttműködés rendszerét”.