Debrecenben és Szegeden is négyen indulnak a polgármesteri székért

2010.09.05. 15:25
Debrecenben Kósa Lajos a Fidesz, Zsiros Zsolt az MSZP, Ágoston Tibor a Jobbik, és Tóth Csaba a DISZ jelöltjeként küzd meg majd egymással. Szegeden Balogh Tibor Zoltán a Zöld Baloldal, B. Nagy László a Fidesz, Keresztúri Farkas Csaba a Jobbik, míg Botka László az MSZP és az Összefogás Szegedért Egyesület közös jelöltje.

Négyen indulnak a polgármesterségért Debrecenben, közölte Szekeres Antal jegyző, a választási iroda vezetője vasárnap, a helyi választási bizottság ülése után. A testület Kósa Lajost, a Fidesz, Zsiros Zsoltot, az MSZP, Ágoston Tibort, a Jobbik, és Tóth Csabát, a DISZ (Debreceni Ifjúsági Szövetség) Kulturális és Sportegyesület polgármesterjelöltjét vette nyilvántartásba.

A megyeszékhelyen öt jelölő szervezet - a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Civil Fórum Debrecen Egyesület, a Jobbik, valamint a 12 éve alakult, de azóta semmilyen politikai tevéjkenységet nem folytató. baloldali DISZ - állíthat listát. Előbbi három szervezet mind a 24 egyéni képviselői választókerületben, míg a Jobbik és DISZ 23-23-ban indíthat egyéni jelöltet.

A városi jegyző elmondta azt is, hogy a helyi Városvédő és Szépítő Egyesületnek 9, a Lehet Más a Politika pártnak (LMP) 1 jelöltje indulhat Debrecenben önkormányzati képviselői helyért. Három választókörzetben 1-1 független jelöltet is nyilvántartásba vettek Debrecenben.

Négy polgármesterjelölt Szegeden is

Négy szegedi polgármester-jelöltet és 101 képviselőjelöltet vett nyilvántartásba vasárnapi ülésén a helyi választási bizottság, derül ki a valasztas.hu honlapon közzétett adatokból. A csongrádi megyeszékhelyt nyolc esztendeje vezető Botka Lászlón kívül – aki az MSZP és egy nyáron alakult civil szervezet, az Összefogás Szegedért Egyesület közös jelöltje lesz –, hárman indulnak a polgármesteri posztért: Balogh Tibor Zoltán főiskolai tanár (Zöld Baloldal), B. Nagy László országgyűlési képviselő (Fidesz), valamint Keresztúri Farkas Csaba ügyvéd (Jobbik).

A húsz szegedi egyéni választókörzet mindegyikében sikerült jelöltet állítania a Fidesznek, a Jobbiknak és az MSZP-nek (a szocialista párt az Összefogás Szegedért Egyesülettel közös jelölteket indít). A Zöld Baloldal jelöltjeire tizennyolc, a Lehet Más a Politika jelöltjeire tizenöt körzetben szavazhatnak október 3-án a szegediek. A Centrum Összefogás Magyarországért, illetve a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület három-három körzetben tudta összegyűjteni a képviselőjelölt állításához szükséges ajánlószelvényeket.

A polgármesterrel együtt huszonkilenc tagú szegedi közgyűlésbe nyolc képviselő kerül be kompenzációs listáról. A helyi választási bizottság a Fidesz, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, az MSZP-Összefogás Szegedért Egyesület, valamint a Zöld Baloldal listáját vette nyilvántartásba.

A várost jelenleg vezető Botka László nem szerepel az MSZP-Összefogás Szegedért Egyesület kompenzációs listáján, így ha a polgármesteri posztért folyó versenyben alul marad, nem lesz tagja a következő szegedi közgyűlésnek.