Hétfőn kezdik kiszállítani a szavazólapokat

2010.09.26. 13:23
Megkezdik hétfőn az önkormányzati és kisebbségi választásra a szavazólapok kiszállítását az Állami Nyomdából; a dokumentumok és más szavazási kellékek a tervek szerint csütörtök délig mindenhova megérkeznek.

Az Állami Nyomdában a főváros és tíz megye szavazólapjait nyomtatták, körülbelül 5800 féléből összesen körülbelül 17 millió darabot. A többi kilenc megye (Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém) maga végezte a szavazólapok nyomtatását. Ez utóbbiakat 130 tonnányi, szintén az Állami Nyomdában készített és biztonsági jelekkel ellátott papírra nyomják, vagyis minden szavazólap ugyanazokat a biztonsági elemeket tartalmazza, függetlenül attól, hol nyomtatták rá a jelöltek nevét.

Az októberi önkormányzati választásokra több mint tízezerféle szavazólapot kellett készíteni: polgármester-jelöltit, a tízezer lakos alatti településeken úgynevezett egyéni listás szavazólapokat, a tízezernél nagyobb településeken egyéni listás szavazólapokat, valamint megyei listás szavazólapokat, fővárosi listás szavazólapokat és főpolgármester-jelöltek szavazólapját.

Az Állami Nyomdában 72 tonna papír felhasználásával készítették a 17 millió szavazólapot. Emellett a nyomda készítette az összes szavazókör jegyzőkönyvét és a szavazólapokhoz  borítékokat. Ezeket és a többi választási kelléket hétfőtől szállítják ki a megyeszékhelyekre, illetve a helyi elosztó központokba.

Az önkormányzati választáson mintegy 8,2 millió, választásra jogosult ember szavazhat - öszesen 30 millió szavazólapon. A megyei jogú városokban élők két szavazólapot kapnak, minden más településen hármat, a fővárosban pedig - a főpolgármester-választás miatt - négyet.

Szavazólapok nyomtatása az Állami Nyomdában
Szavazólapok nyomtatása az Állami Nyomdában

A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket szavazóköri bontásban, 12 367 felé csomagolják, és így juttatják el a szavazókörökbe. Ehhez 19 539 dobozt használnak fel, amelyek - ha egymás mellé tennék őket - Kőbányától, a nyomdától Óbudáig érne.

A szavazólapok és borítékok mellett a kiszállítanak további 124 kilométer (vagyis a Budapest-Győr távolságnak megfelelő hosszúságú) nemzetiszínű szalagot (ezzel zárják le az urnákat) és 124 ezer tollat. A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalos tollat használhatják, és a fülkékben is elhelyeznek egy-egy tollat a voksoláshoz, de a választók akár a sajátjukat is használhatják.

A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és UV-festékkel, a biztonsági jelek az idén először a szavazólap hátoldalán lesznek. Az UV-festék egyebek mellett a választás évét, 2010-et mutatja az UV-lámpa alatt.