Az I. kerületben a Fidesz megingathatatlan

2010.10.04. 00:27
Nagy Gábor Tamásnak komoly vetélytársa nem is akadt, 1998 óta a nyolcadik választást nyerte meg, tizenkét éve ő a Várnegyed parlamenti képviselője és polgármestere is. A hagyományosan jobboldali kerület nem váltott balra.

Nagy Gábor Tamás a szavazatok 61.47 százalékával kapott újabb megbízását az I. kerület irányítására, ezzel negyedik ciklusát kezdi meg a Várnegyed élén, amelynek 98 óta parlamenti képviselője is. Eddig egy komolyabb támadás volt ellene, még 2006 augusztusában Vaskor László MDF-es alpolgármester kezdeményezésére a képviselőtestület felfüggesztette beosztásából, mert pályázat nélkül akarta hasznosítani a lepukkant Várbazárt. Utóbb kiderült, hogy a felfüggesztés jogszerűtlen volt.

Az I. kerületet mintha eleve feladta volna a többi párt, meglehetően súlytalan jelölteket indítottak. A helyi MSZP-s Dávid Klára már 2002-ben is megpróbálta legyőzni a polgármestert, akkor 34,86 százalékot kapott, most 18,92-t. A Jobbik a kerületi alapszervezetük elnökével, az AS Roma-fanatikus Miseje Balázzsal próbálkozott, és nemigen tudni az LMP-s Váradiné Naszályi Mártáról, akinek szórólapjáról lényegében az derült ki, hogy a szocialista riválisához hasonlóan sok parkot tervezett a fővárosban.

2006-ban a Fidesz tarolt a kerületben, valamennyi egyéni mandátumot besöpörte, az MSZP–SZDSZ-es jelöltek csak kompenzációs listáról jutottak be a képviselő-testületbe, és így kapott mandátumot a polgármester korábbi nagy riválisa, az MDF-es Vaskor László is.

Idén is ez történt, a 14 helyből négy jutott nem fideszesnek, a kompenzációs listáról egy jobbikos, egy LMP-s és két szocialista jutott a testületbe.

A Várnegyed képviselő-testülete mindig jobboldali többségű volt, 1990-ben még az akkori Fidesz nélkül, 1994-től már az újkori fiatal demokratákkal. Időközben előbb a kisgazdák búcsúztak a Vártól, majd a MIÉP kopott ki az önkormányzatból. 2006-ra az MDF is egymandátumos helyi erővé zsugorodott. A mostani választással végképp eltűnt az MDF és az SZDSZ az önkormányzatból.

A I. kerület eddig polgármesterei: Ligeti Imre 1990-94 (akkor MDF, KDNP, FKGP, a mostani választáson a Társaság az Élhető Szentendréért színeiben indul, a település polgármester-jelöltjeként), 1994–98: Katona Tamás (a történész, nem a szocialista pénzügyér, MDF, KDNP, Fidesz támogatással), 1998-tól Nagy Gábor Tamás (98-ban még Fidesz–MDF-jelöltként, ekkor volt közös KDNP–MIÉP-es riválisa , aztán a kereszténydemokraták mellé álltak, az MDF viszont már nem támogatta 2006-ban).