Kétezren szavazhatnak igazolással

2010.09.06. 15:02 Módosítva: 2010.09.06. 15:08
Közel kétezren szavaznának igazolással az önkormányzati választáson a jelenlegi adatok szerint, azonban az OVI vezetője szerint várhatóan nem lesz sorban állás. Az önkormányzati választáson sokkal szigorúbbak az igazolással szavazás feltételei, mint az országgyűlési választáson.

A jelenlegi adatok szerint csaknem kétezren szavazhatnak igazolással az önkormányzati választáson. A választók megoszlanak a tizenegyezer szavazókör között, így várhatóan nem lesz sorban állás, mondta Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Eddig 1900 igazolást adtak ki a helyi választási irodák, ez a szám szerinte nem kiugróan magas.

Az önkormányzati választáson sokkal szigorúbbak az igazolással szavazás feltételei, mint az országgyűlési választáson. Az országgyűlési képviselők választásán bárki kérhet igazolást, ha a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, és ezt már előre tudja, a választó pedig megkötés nélkül bármely másik településre kérhet igazolást.

Az önkormányzati képviselők választásán azonban csak azok kérhetnek igazolást, akik a lakóhelyükön kívül bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkeznek, és ők is csak abban az esetben szavazhatnak a tartózkodási helyen, ha azt 2010. június 16-át megelőzően jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnik meg. 2006-ban körülbelül 3500 igazolással szavazó volt az önkormányzati választáson, a 2010-es országgyűlési választáson pedig 57 ezer.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján október 1-jén 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, azaz a település jegyzőjétől. Ha a választópolgár meghatalmazott útján nyújtja be kérelmét, a meghatalmazást is csatolni kell. Ajánlott levélben is lehet igazolást kérni, úgy, hogy a kérelem szeptember 28-ig megérkezzen a lakóhely szerinti helyi választási irodába.

Az igazolás kiadása után nincs lehetősége senkinek arra, hogy meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szavazzon.