Szivárványszín szocialisták pesti plakátokon

2010.09.17. 01:17
Hófehér, zöld, lila, szürke, vörös és ezek kombinációja. Kerületenként más és más színben fürödnek az MSZP-s polgármesterjelöltek plakátjai. Ki viszi át a vörös szekfűt a túlsó partra?

Hiába hirdette meg Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje a zöld Budapest programját, a párt kerületi kampánya nyolcfajta színben, illetve színkombinációban dübörög. Kérdéses ugyanakkor, hogy mekkora eséllyel száll harcba egy olyan párt, amelyik már az ajánószelvények összegyűjtését is külön óriásplakáton köszöni meg.

Az I. kerületet tűvé tettük MSZP-s plakátért, de már mindet letépkedték, esetleg – bár erre gondolni sem merünk – nem is voltak ilyenek. (Összeállításunkból a XXIII. kerület maradt ki még, ahol az ellenzék által korrupcióval vádolt Geiger Ferenc a helyi civilek jelöltjeként, az MSZP támogatásával indul.)

A II. kerületben Molnár Zsolt fehér háttérrel, enyhe világoskék stichhel fotóztatta magát. A fehér az újrakezdés színe, ezzel a színválasztással is jelzi, amit egy rendkívüli sajtótájékoztatón is elmondott az év elején: az MSZP vezetői fővárosi, illetve országos szinten sem vettek részt semmilyen törvénytelen eljárásban.

Igazi zöld polgármester-jelölt Bihary Gábor, aki a 2002 és 2006 közötti közgyűlésben a legtöbbször, 720-szor maradt távol a szavazástól. (Igaz, ennek nagy része egy költségvetési szavazástól való távolmaradással jött össze, amikor Bihary hivatalos külföldi úton volt.) Nem csoda, hogy a következő közgyűlésből kimaradt, illetve mégsem: 2009-ben a kémelhárító múltja miatt lemondott Kivágó Iván Györgyné helyére került a testületbe. Plakátja abból a szempontból egyedülálló, hogy egy zöld körben rejtélyes, szürke nőalak áll esernyővel. (Megkérdeztük Biharyt, aki azt mondta, hogy a plakáttervezés egy korábbi szaaszában atomfelhőnek is nézték az alakot, ami Varga Imre Várakozók című szoborcsoportjának egyik alakja, az óbudai Fő tér mellett található.)

A szocialisták egyetlen lila polgármester-jelöltje az újpesti Trippon Norbert. Színválasztásán meg sem lepődünk azok után, hogy még tavaly, a korszellemet megelőzve javasolta a kerület Trianon-emlékművének a visszaállítását.

Ránézésre az V. kerületi szocialista polgármester-jelöltnek, Pásztor Tibornak van a legkorszerűbb plakátja a kis piktogramokkal. Szépen belesimul a szintén zöld Horváth Csaba kampányába. Listájára (Kell egy csapat, Kell egy busz, Kell egy kártya stb.) felvehette volna a Kell egy zsidót is, mivel négy éve az országgyűlési képviselőjelöltségről kellett lemondania, mivel ledíszzsidózta Deutsch (akkor még -Für) Tamást.

Verók Strossmayer István színes egyéniség, mégis a szürkét választotta.

A VII. kerületi MSZP-s polgármester-jelölt és az önkormányzati képviselők a hittérítői kékre voksoltak. Nem állíthatjuk, hogy Kispál Tibor lenne a választás nagy esélyese, mivel jelöltségét a börtönből támogatta Hunvald György polgármester, márpedig az álmoskönyvek szerint ez semmi jót nem jelent. A legjobban azonban nem Kispál, hanem Fedrid Gábor képviselőjelölt plakátja sikerült.

A legtökösebb szocialisták egyike Komássy Ákos, aki bevállalta az előző kampányokat idéző vörös színt. Csakúgy, mint a régi szép időkben, amikor még Medgyessy Péter személyi titkára volt.

A párt ferencvárosi jelöltje sem tartozik a színváltók közé, bár a zöld itt védhető lett volna. Maradt a jól ismert vörös, amin azt üzeni választóinak, hogy Figyeljünk egymásra.

Valóságos nyelvmester a X. kerületi Élő Norbert, akinek összes ígérete közzel kezdődik. A kampány egyik legmulatságosabb esete is az ő nevéhez kötődik: Verbai Lajost, az MSZP színeiben 2006-ban megválasztott, azóta MSZDP-ssé lett polgármestert egyszerűen lefideszbérencezte.

A fehér szín dominál a XI. kerületi Molnár Gyula plakátján is, aki az egyik legszorosabb vereséget szenvedte el a tavaszi országgyűlési választáson. Nem tudjuk, kinek a kézírása van a plakáton, egy biztos: a nagybetűs i-re nem teszünk pontot, hogy ezt a hányaveti ö-t már meg se említsük. A kettőzött mássalhangzókban viszont profi az illető.

A hagyótlanított XII. kerületben fehér háttér előtt pózolva ígér lendületet a Hegyvidéknek Vincze Géza, aki igazi polihisztor: testnevelő tanár, szociálpszichológus, közgazdász, külügyi szakértő és labdarúgó-szakedző. Nevéhez fűződik még, hogy a nyolcvanas években kis híján kiejtette a Fradit az NB I.-ből.

A legnagyobb favorit, a tavaszi győztes XIII. kerületi Tóth József plakátján a zöld dominál, ő azon kevesek egyike, akik nem dobták ki a vörös szegfűt.

A zöldben pompázó Pelyva Györgynek nem térkép a XIV. kerület, ahogy hirdeti magáról óriásplakátján. Tényleg nem, már a nyolcvanas években jól elboldogult zuglói tanácselnök-helyettesként, majd tanácselnökként.

A vörössel próbálkozik a XV. Kerületi Tóth Imre, aki megfúrta a 14 éve polgármester Hajdu László jelöltségét, és akit Hajdu azzal vádol, hogy Hagyó embere.

Virágzó kertvárost vizionál a XVI. kerületből Abonyi János polgármester-jelölt, aki viszont nem kertvárosban, hanem a Centenáriumi lakótelepen él. Ha polgármesterré választják, talán a kertváros is összejön a fehérben pompázó, baloldaliságát egy diszkrét piros szalaggal jelző politikusnak.

A XVII. kerületi Hrutka Zsolt is a szürkék táborát gyarapítja, legalábbis ami a plakátja színét illeti. Szépen ívelő politikai karrierjét jelzi, hogy 2004-ben, 12 év után hagyta abba zöldségesi pályafutását.

Van abban valami bájos, hogy a kékben utazó Ternyák András (XVIII. kerület) éppen egy korszerűtlen hannoveri villamoson reklámozza magát, amire egy nyugdíjasnak vagy gyerekkocsis szülőnek kész kínszenvedés feljutni, és amit pont az MSZP erőltetett a városra.

Gajda Péter mindjárt a plakátján megmagyarázza, hogy miért olyan kicsi rajta az MSZP felirat, és miért nem vörös a színe. Hát azért, mert most Kispestről döntünk!

Az 1998 óta XX. kerületi polgármester Szabados Ákos az ügyes politikusok közül való, állítólag van is némi esélye az újraválasztásra. Na, nem feltétlenül azért ügyes, mert a szocialista jelöltek közül egyedüliként kijátszotta a gyerekkártyát, hanem mert 2009-ben, az MSZP miniszterelnöki castingja után lemondott országgyűlési mandátumáról, amit egyfajta kurucus lázadásként is lehetett értelmezni.

Az egyelőre csak szűk körben ismert csepeli MSZP-s polgármesterjelölt, Szenteczky János talán már tud valamit, mert életrajza szerint oroszul tanul. Ha szigorúak vagyunk, akkor Csepelen amolyan gyüttmöntnek számít, mert 13 évesen igazolt át Zuglóból.

Egy csokor virággal és enyhén felhős éggel kedveskedik a választóknak a XXII. Kerületi Dankóné Hegedűs Jolán. Ki tudja, Budafok Lendvai Ildikó után talán egy újabb nagy politikusnőt ad a hazának.

Itt megnézheti a teljes galériát, elejétől a végéig>>>