Makai István lesz Tarlós romaügyi megbízottja

2010.09.23. 12:20
Makai István fővárosi roma politikust nevezné ki romaügyi megbízottnak főpolgármesterré választása esetén Tarlós István, és a teljes hivatal legkésőbb november elején felállna.

Tarlós István a megbízott hatáskörébe utalná a fővárosi romák élethelyzetét befolyásoló, a romák felzárkóztatását elősegítő fővárosi programok előkészítését, valamint a budapesti romákkal foglalkozó intézményeket. Így például azt a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot, amelyet a tervek szerint még idén szeptemberben megnyitottak volna a Józsefvárosban.

Szűcs Somlyó Mária tájékoztatása szerint a főpolgármester-jelölt már meg is kezdte a státusz létrehozásáról az egyeztetést Makai Istvánnal.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) és a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elnöke nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy az önálló hivatallal rendelkező romaügyi megbízotti státuszra őt kívánnák kinevezni. A roma politikus mindössze annyit mondott: "személyi kérdésekről október harmadika után kell beszélni".

Fideszes körökből származó információ szerint Tarlós István támogatja a Budapesten élő 150-200 ezer fős roma lakosság felzárkóztatását és polgárosodásának elősegítését célzó RPT-s javaslatot, amelyet Makai István még főpolgármester-jelöltként mutatott be. A program megvalósításról már javában zajlanak az egyeztetések.

Az FCÖ jelenlegi elnöke is indulni kívánt a városvezetői pozícióért, de nem tudta összegyűjteni a jelöltté váláshoz szükséges ajánlócédulkát, így bejelentette: szervezete Tarlós Istvánt támogatja, és a Fidesz-KDNP programjában látja a valós roma integráció megteremtésének lehetőségét.

Az RPT az idei kisebbségi önkormányzati választásokon 1355 jelöltet indít két másik szervezettel közösen a főváros 12 kerülete mellett 10 megye 307 településén. Így a harmadik legnagyobb cigány kisebbséget tömörítő jelölőszervezetté lépett elő.