Miskolcot kéri Szegedért cserébe a Jobbik a Fidesztől

2010.10.01. 18:05 Módosítva: 2010.10.01. 21:46

Visszalépett Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik polgármesterjelöltje Szegeden a kormánypárti B. Nagy László javára annak érdekében, hogy megakadályozzák a várost vezető Botka László (MSZP) újbóli megválasztását. A párt cserébe azt kéri a Fidesz-KDNP-től, hogy léptesse vissza miskolci polgármesterjelöltjét.

Keresztúri Farkas Csaba szerint nem volt reális esélye a győzelemre, így - mivel hozzá akar járulni a jelenlegi városvezetés távozásához - nem maradt más választása, mint visszalépni. Ha elindulna a választáson, az azzal a veszéllyel járna, hogy Botka László marad a polgármester, amit Szeged szempontjából tragikusnak ítélne meg, mondta Keresztúri Farkas Csaba

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője elmondta: a döntésért cserébe azt kérik a Fidesz-KDNP-től, hogy lépjen vissza a pártszövetség miskolci polgármesterjelöltje, Kriza Ákos, tekintettel arra, hogy a borsodi megyeszékhelyen viszont a jobbikos Szegedi Mártonnak van nagyobb esélye arra, hogy legyőzze a szocialista Káli Sándort.

A legutóbbi közvéleménykutatások szerint a Jobbik támogatottsága Szegeden öt százalék körül van. A jobbikos jelölt visszalépése egyébként nem volt egyértelmű, legutóbb még arról szóltak a hírek, hogy megosztja az elnökséget a kérdés, és hogy versenyben marad a szegedi polgármesterjelölt.

Kriza azonban nem lép vissza a Jobbik javára, derült ki péntek estére. "Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP miskolci polgármesterjelöltje október 3-án vállalja a megmérettetést. Programját, amely a kormány támogatását is élvezi, a miskolciakkal együtt dolgozta ki, és ez kötelezi" - áll a pártszövetség közleményében.