Kiosztották a neveket vasárnap Ópályiban

2010.10.05. 15:50
Új szavazást rendelt el a helyi választási bizottság Ópályiban, mivel több száz embernek osztottak ki egy listát arról, hogy kire szavazzanak.

Szavazás befolyásolása miatt megsemmisítette az önkormányzati választás ópályi eredményét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település helyi választási bizottsága, egyben új szavazást rendelt el.

A bizottság szerint a település 2-es számú szavazókörében a polgármesteri hivatal egyik köztisztviselője 150-200 kisebbségi választónak egy névsort tartalmazó cédulát osztott ki, amelyen felsorolta, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjére, a kormánypártok egy képviselőjelöltjére, valamint egy MSZP-s és négy független jelöltre szavazzanak, mondta Erdélyi Miklós polgármester, akit az Összefogás Megyénkért Szövetség indulójaként vasárnap újraválasztottak.

Erdélyi fellebbezni fog az elsőfokú döntés ellen a területi választási bizottsághoz, mert szerinte a cédulaosztással őt akarták megbuktatni, ami végül nem sikerült, hiszen 621:442 aránnyal legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét.

A polgármester szerint a helyi választási bizottságnak csak a képviselő-jelölti szavazás eredményét kellett volna megsemmisítenie, hiszen "a cédulán megjelöltek közül három független induló valóban mandátumot szerzett a befolyásolással".

Ügyvédje szerint az ópályi képviselő-választás eredményének megsemmisítése indokolt, hiszen a cédulán megjelöltek közül három független induló is bejutott a község önkormányzati testületébe, ők a 2-es szavazókörben kétszer vagy másfélszer annyi voksot kaptak, mint a 1-es szavazókörben, ahol a nevükre nem hívták fel cédulán a választók figyelmét.

A befolyásoló köztisztviselő ellen fegyelmi eljárást indítottak, szabadságra küldték. Az ópályi helyi választási bizottság feljelentést tesz ellene választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával.