Nőtt a Fidesz előnye

2010.09.29. 07:18
Nőtt a Fidesz és az MSZP közötti különbség, írja a Népszabadság a Szonda Ipsos szeptember közepén végzett közvélemény-kutatására hivatkozva. Ez az állítás igaz az összes választókorúra (37, illetve 11 százalék), valamint a választáson való részvételüket biztosra ígérő és pártot választók körére is (65, illetve 17 százalék).

A Fidesz javulása gyengítette valamelyest a Jobbikot, amely a lakosság egészén belül 6, az aktív választók körében 12 százalékon áll. Az LMP ismét jól hajrázik, a biztos pártválasztói körben újra elérte az 5 százalékot, olvasható a Népszabadságban.

Vasárnap a kistelepüléseken nagy eséllyel nyerhetnek – ha újra indulnak – a jelenlegi, független polgármesterek, és a városokban sincs leváltó hangulat.

Az önkormányzati választások előtti politikai erőviszonyok markáns Fidesz-előnyt mutatnak, de jellegzetes területi és településnagyság szerinti különbségek láthatók. Ugyanakkor a pártszimpátiák ezúttal a megyei (és fővárosi) listás szavazásoknál érvényesülnek, az önkormányzati választáson leadott többi szavazatot kevésbé befolyásolják.

A fővárosban minden bizonnyal a Fidesz nyeri a listás szavazást, de a biztos pártválasztók közötti támogatottsága (48 százalék) alapján korántsem biztos a közgyűlésben a többsége, de nem is elképzelhetetlen. A szocialisták két héttel a választások előtt 29 százalékot értek el, az LMP 12 százalékon, a Jobbik 10 százalékon állt a fővárosban.