Ózd a Fideszé

2010.10.03. 23:15
Mégsem a romák szavazata döntött Ózdon, a Fidesz jelöltje elsöprő győzelmet aratott.

A Fidesz jelöltje, Fürjes Pál lett Ózd új polgármestere. a városi televízió kapujában sikerült elcsípni. „Jó kérdés” – válaszolt talányosan arra a kérdésre, hogy a győzelmében (a szavazatok 44 százalékát kapta, a második a távozó polgármester 14 százalékkal) mekkora része volt személyének, és mekkora a Fidesz országos tarolásának.

Végül diplomatikusan azt mondta, sokat segített neki, hogy az MSZP nem indított ellene fajsúlyos jelöltet, de a Fidesz erőssége is hozzájárult a sikeréhez. Tizenhét célt szeretne megvalósítani, de elsőként a fűtéshelyzetet akarja megoldani, azaz hogy a szegények ne maguk vágják a fát az erdőn. Ismer egy romániai módszert, Csíkban a rászorulóknak megmutatják, hogy mit vágjanak, és olcsón megvehetik a fát, így mindenki jól jár.

Fürjes Pál (Fidesz), Ózd új polgármestere

Fürjes hosszabb távon egy új háztartásigép-bontó üzem létrehozásában gondolkodik, ami a helyi acélműnek és a Miskolci Egyetemnek nyersanyagot biztosítana, a helyieknek pedig munkalehetősége. A terv annyira komoly, hogy állítólag ózdi látogatásán maga Orbán Viktor is rábólintott. Az Index tippje: a hulladékbizniszbe lehet, hogy a harmadik helyet megcsípő, színesfémes Gál „Birkás” Józsefet is be lehetne venni.

A gépészmérnök Fürjes, aki civilben egy acélmegmunkáló céget vezet, a biomassza felhasználásához is nagy reményeket fűz, de erről egyelőre nem mondott bővebbet. A romák boldogulását elsősorban a közmunkaprogramok kiszélesítésével, és a kisebbségi vezetőknek a döntési folyamatokba való bevonásával kívánja biztosítani.

Gál „Birkás” József
Gál „Birkás” József

„Ez négymilliós buli volt – mondja kesernyés mosollyal Birkás, azaz Gál József, a romák nem roma ózdi polgármesterjelöltje, a hulladékgazdálkodó vállalkozó. – Nem, nem bántam meg, bár most kicsit lenulláztam magam anyagilag, de négy év múlva újra nekifutok.” Birkás a harnadik lett, harminc százalékkal kapott kevesbbb voksot a győztes fideszes jelöltnél.

A százmilliósnak mondott cégeivel a legvagyonosabb, de csak nyolc általánossal rendelkező vállalkozó szerint nem volt hiba a romák képviselőjeként feltűnni, hiszen ez nem is igaz: ő külön kampányolt a romák és a többségiek körében.

„Persze, megvezettek, de rengeteget tanultam, például hogy ki igazi barát, és ki nem” – mondja Birkás. Szerinte a megígért szavazatoknál sok helyen jóval kevesebbet kapott. A Birkás körül álló romák és a telefonon bejelentkező cimborák közben egyszerre próbálják elhitetni vele, hogy az ő körzetükben minden rendben volt, mindent megtettek, és egyszerűen nem értik, hogy miért volt kevesebb a szavazat. Birkás fáradtan, de kedvesen mosolygva fogadja a mentegetőzéseket, és az egyik beosztottjának megígéri a telefonba, hogy „holnaptól, és keddtől különösen, egy egészen másik Józsit kaptok vissza”.

A Birkás körül keringő romák valóban meglepettnek tűntek, amiért Fürjest még megszorongatni sem sikerült. „ennyit nyert a Fürjes? 44 százalékot? Akkor még nyerhet a Birkás, nem?” A legtöbben csak lassan értették meg, hogy ha a jobbikos jelöltet fél százalékkal sikerült is legyőzni, Ózd a biztosra, a kormánypárt jelöltjére szavazott. A Jobbik messze elmaradt tavaszi ereményétől, az akkori szavazatarány kevesebb mint felét érve el. Nem jött be Benedek Mihály számítása sem, a város polgármestere nem nyújtott elég meggyőző teljesítményt ahhoz, hogy független jelöltként ismét megválasszák