Excelagy, a hátbaszúrt, Birkás Józsi és a többiek

2010.09.25. 12:32
Hét polgármesterjelölt és nyolcvan induló a tíz egyéni képviselői helyért – úgy tűnik, pezseg a tenniakarás az ózdiakban. A nagyvárosok egyikének élére sem pályáznak ennyien, ráadásul a jelöltek között nincs MSZP-s, van viszont munkáspárti. És van tévéostrom miatt elítélt jobbikos és őstermelő, aki fizetését és lovait adná a városnak, lovári nyelven is beszélő egykori kisgazda és pártjával összebalhézott polgármester.

„Heten vagyunk, igen. Mondjuk, mint a hét mesterlövész. Bár a városban biztosan vannak, akik azt mondják, hogy heten, mint a gonoszok” – tűnődik hivatalában Benedek Mihály, Ózd polgármestere. Nyolc éve vezeti a várost, 2002-ben és 2006-ban is az MSZP támogatásával nyert, korábban parlamenti képviselő is volt.

Most függetlenként indul a polgármester-választáson. Februárban kilépett a pártból, miután a várost vezető szocialisták tavaly novemberben megvonták tőle a bizalmat. Azt mondták, nem tetszik a vezetői stílusa, ráadásul kiderült róla, hogy hazudott életrajzában, amikor azt állította, hogy érettségije van.

Fél élete

„Politikusként hozzászoktam ahhoz, hogy az ellenfeleim támadnak. Az viszont nagyon rosszul esett, hogy azok szúrták a kést a hátamba, akikkel a fél életemet leéltem. Nekem akkor meghalt a lelkem egy része” – mondja. Az érettségis ügy ennek ellenére szerinte már nem ügy. Senki nem beszél róla a városban.

Igaz, arról se nagyon, hogy október első hétvégéjén választás lesz. Pedig lenne miről beszélni: a nagyvárosok között egy sincs, ahol olyan sok polgármesterjelölt akadna, mint Ózdon. Heten is úgy érzik, hogy az ő kezükben lenne a legjobb helyen a város kulcsa.  Négy éve csak hárman indultak, nyolc éve öten, de a kilencvenes években sem volt több hat indulónál. Most a tíz választókerületre nyolcvan egyéni jelölt, van olyan városrész, amit tizenhárman szeretnének képviselni a városházán.

Szóval jelöltek vannak szép számmal, valódi kampánynak azonban nyomát sem látjuk. Plakátokat csak elvétve találunk – nem is mindegyik jelöltről –, nincsenek szórólapozók, nem csábítanak ingyen krumplival vagy ingyen sörrel, sem utcabállal, sem politikai celebritásokat megmozgató nagygyűléssel (csupán Benedek kapott, az ottjártunk utáni napon, postán egy lövedéket). Pedig a választási kampányban, majd az új kormány megalakulása után járt itt Orbán Viktor és Schmitt Pál, Mesterházy Attila, Vona Gábor és Morvai Krisztina, sorolják a helyiek.

Nincs kampány, nincs támadás

"Kampány? Lát itt kampányt?" – kérdezi Benedek, amikor arról faggatjuk, nem támadták-e a kampányban ellenfelei az érettségis történettel. Szinte szó szerint ugyanezt mondja Gál József független jelölt, aki egyebek mellett hulladékfémekkel kereskedik, amikor arról faggatjuk, hogy nem tart-e attól, hogy a színesfémezéssel támadják majd a hátralévő napokban. Kifogásolnivaló éppenséggel a jobbikos Kisgergely András életében is lenne. Neki felfüggesztettje van a tévészékház ostroma miatt, ő azonban nemhogy titkolni akarná büntetett előéletét, hanem, mint mondják, minden lakossági fórumon ezzel kezdte a bemutatkozását.

Szóval hiába dönt rekordot a jelöltek száma, az október 3-i választás nem hozza lázba a helyieket. A belvárosban általunk megszólított emberek – zömében idősek – fele sem tervezi, hogy elmegy szavazni. „Úgyis azt csinálnak, amit akarnak, minek ehhez asszisztálni”? – kérdezi egy kutyáját sétáltató asszony. „Mindegy, hányan vannak, egyik kutya, másik eb” – tromfol rá egy másik. Mint kiderül, a jelölteket Benedek kivételével nem is ismerik.

Számolgatunk, számolgatunk

„Ózdon mindig is alacsony volt a választásokon a részvételi arány, én arra számítok, hogy a 28 ezer választópolgárból körülbelül kilencezren mennek el szavazni, vagyis nagyjából háromezer szavazat elég lesz a polgármesteri székhez. Nekem háromezer-egy kell” – mondja Bertáné Várnay Ilona, a Függetlenek Választási Együttműködésének jelöltje. „Egy kicsit másként látom a dolgokat, mint a fiúk, ezért is lenne jó a városnak, ha nyernék. Nagyon sok sikeres önkormányzatnak van vezetőnője” – mondja a civilben védőnő, korábban egy önkormányzati ciklust már végigképviselősködő jelölt.

Versenytársai többségéhez hasonlóan arra számít, hogy három ember szoros versenyében fog eldőlni a választás, és arra is, hogy a hármak egyike ő lesz. „Négy éve Benedek kapott hatezer szavazatot. Ebből, bármi is történt, háromezer maradt neki. A Fidesz itt gyengébb volt tavasszal az országos átlagánál, a Jobbik viszont azóta gyengült meg” – latolgatja az esélyeket Bertáné Várnay Ilona, az utóbbi pártról mások is mondják, hogy "valami belső dolog rágja őket".

„Igen, valóban próbáltak minket kicsinálni. Amikor nem ment kívülről, akkor megpróbáltak belülről bomlasztani. És igen, ez vezetett konfliktusokhoz, és ahhoz is, hogy a Jobbik fegyelmi és etikai bizottságának ki kellett zárnia néhány tagot. De nem gondolom, hogy ettől meggyengültünk volna, a városban sem kapunk negatív visszajelzéseket” – reagál erre a nemcsak Bertáné, hanem szinte minden jelölt által hangoztatott kijelentésre Kisgergely András a Jobbik jelöltje. Ő tavasszal is indult, akkor a szavazatok több mint harminc százalékával a második lett (a hétből még egy ilyen jelölt van, a munkáspárti Kónya Béla). Kisgergely András most önmaga mellett Benedeket és a Fidesz-KDNP jelöltjét, Fürjest Pált várja az első háromba, de „az eredményt nem lehet tudni, nagyon szoros lesz”.

A polgi vagy a fideszes

Önmaga mellett egyébként a legtöbb induló Fürjest és Benedeket tartja befutásra esélyesnek. Az általunk megkérdezett ózdiak is kettejüket emlegették a leggyakrabban, amikor arról kérdeztük őket, ki fog nyerni. Igaz, míg a jelenlegi polgármester győzelmét valószínűsítők mindegyike tudta a jelölt nevét, addig a Fürjes győzelmét várók mindegyike úgy fogalmazott: „hát a fideszes nyer, tavasszal is az nyert”.

Míg Fürjest erősíti pártja, az MSZP csak gyengítené saját jelöltjét, valószínűleg ezért nincs is neki – vélekednek többen is. "A párt az egész országban zilált állapotban van, de itt még ziláltabban" – mondja Benedek; vannak, akik helyi Hagyókról, az MSZP környékén megjelent éhes fiúkról beszélnek. Pedig "semmi baja nem volt annak a pártnak két emberen kívül, akik valamin nagyon összevesztek". Kónya Béla afelől sem hagy kétséget, hogy min: "az emberek általában nőn vagy pénzen szoktak, de ők abban a korban vannak, amikor már aligha nőn".

Visszatérve az esélylatolgatásra: egyetlen szavazó volt, aki Bárdos Balázs jelenlegi alpolgármestert, az MSZP által nem hivatalosan támogatott jelöltet nevezte meg esélyesként. „No, az is szép egy ember. Volt az már kisgazda, civil, független. Mostanában is arról beszél, hogy mindig is jobboldali érzelmű volt, de közben elfogadja a szocik pénzét” – legyint egy biciklijét toló idősebb férfi, amikor Bárdos nevét hallja.