Ózdon a romáké lehetett a döntő szó

2010.10.03. 19:34
Ózdon lagymatag volt a részvételi kedv, este hatig csak a romák által sűrűbben lakott választókörökben érte el a 30 százalékot. Nem véletlenül: viszonylag szervezett keretek között vitték őket szavazni az egyik jelölt emberei.

Vasárnap délután Ózd teljesen kihalt, az éles fényű őszi napsütésben az utcákon alig látni embert. A gyármúzeumban és az egyik távolabbi iskolában, ahová az új választókerületek határainak kijelölésével sok telepi roma választó került, másfél órával az urnazárás előtt 30-31 százalékos volt a részvétel. A belvárosi iskolában, ahová kevesebb roma tartozik, a szavazók alig negyede jelent meg.

A különbség feltehetően annak tudható be, hogy helyszíni tapasztalataink szerint a romákat a városbeli telepekről szervezetten vitték szavazni. Délelőtt még több kocsival, ingajáratban szállították az embereket többek közt a kiserdőaljai és hétesi telepekről. Egy suzukis fiatalember állítása szerint reggel óta egymaga kétszáz roma szavazót fuvarozott el, bár amikor elkísértük egy körre, a kocsiban egy szavazó és három cimbora  tartott vele.

Klikkeljen a fotókhoz!

A fiatalember büszkén mondta, hogy tízezer forintot kapott benzinre Gál Józseftől. A független jelölt, akit városszerte Birkásként emlegetnek, a romák nagy reménysége: egyetlen olyan cigánnyal se találkoztunk, aki ne rá szavazott volna, sőt mindenki, aki bírt, és volt érvényes papírja, elment és neki húzta be az ikszet. Birkás pillanatnyi népszerűsége annyira nagy, hogy a „szervezők” itt-ott egymással veszekedtek, ki fuvarozott több embert az urnákhoz.

A jelölt népszerűsége két tényezőnek köszönhető: helyi vasas (MÉH-telepes) vállalkozóként mindenki ismeri, a romáknak jó tapasztalataik vannak vele, és amennyire sikerült utána járnunk, nem félnek-függenek tőle, mert sosem foglalkozott „kamatos pénzzel”. A cigányok azt várják, hogy a közmunkaprogramokban megszűnnek az urambátyám viszonyok, és mindenki kaphat munkát, illetve hogy a programjának megfelelően új, elsősorban mezőgazdasági, élelmiszer-ipari munkaalkalmakat hoz a városba. A másik fő vonzerőt az elmúlt hetek kultúrprogramjai jelentették, Birkás állítólag több millió forintot költött a romák szórakoztatására.

Fotó: Földes András

Gál mellett a másik esélyesnek a helyiekkel folytatott kisinterjúk alapján Fürjes Pál, a Fidesz jelöltje tűnik, aki mellett a rá szavazók szerint az szól, hogy egy csapatban játszik a kormánnyal. Az előzetesen szintén a dobogóra várt Benedek Mihály, a volt szocialista, de függetlenként újra indult jelölt győzelmében szinte senki nem hisz, bár többen is nagy túlélőnek nevezték. A megkérdezett ózdiak kivétel nélkül új munkahelyeket és a romahelyzet hatékony kezelését várják a város új vezetésétől.

„Birkás” József érdekes módon nemcsak a romák, a többségiek körében is népszerűnek tűnik: a rá szavazókban főleg az maradt meg, hogy nem fogja felvenni a havi nyolcszázzres polgármesteri fizetést, hanem a helyi iskoláknak adja. „Engem nem érdekel, hogy a cigányok is rá szavaztak, de egyedül neki vannak konkrét, életképesnek tűnő ötletei a munkahelyteremtésre. Ha ott a cigányok is munkát kapnak, azzal a magyarok is jobban járnak. Az a megosztottság, ami eddig itt volt, nem mehet tovább” – fogalmazott egy középkorú úr a belvárosban.

Klikkeljen, kérjük!

A jobbikos Kisgergely András, aki a tavaszi választás adatai alapján (a Jobbik itt érte el a legjobb eredményt az egész országban) akár esélyesnek is tűnhetett, a jelek szerint a futottak még kategóriába került, miként a többi jelölt is. Ózdon ugyanis hét polgármesterjelölt között oszlanak meg a szavazatok, ezért az első részeredmények közléséig nehéz biztosat mondani.