Fideszes úthenger Pest megyében

2010.10.03. 22:40
Jól teljesített a Fidesz Pest megyében. Gödöllőn, Érden és Fóton is maradt a jobboldali vezetés. A budaörsi Wittinghoff Tamás viszont könnyedén verte kihívóját, a rendszerváltás óta regnáló liberális politikus így újabb ciklusba kezdhet.

Pest megyén már 2006-ban átdübörgött a fideszes úthenger, a megyi közgyűlés mellett a városokban is domináltak, 18 polgármestert adtak, és akkor még Gémesi György is úgy nyert Gödöllőn, hogy a Fidesz nem indított ellene jelöltet. Gémesi azóta kiesett a kormánypárt kegyeiből, de még így is fölényesen verte fideszes kihívóját, a szavazatok 72,62 százalékát kapta.

Ezúttal a Fidesz 26, az MSZP 10 mandátumot szerzett a Pest megyei közgyűlésben, míg a Jobbik – amely az országos átlagához képest itt erősnek számít – hét mandátumot szerzett.

A megye egyetlen megyei jogú városában, Érden elsöprő volt a Fidesz győzelme. T. Mészáros András 54,47 százalékkal kerekedett a szocialista jelölt fölé. Döcsakovszky Béla a szavazatoknak mindössze 24,36 százalékát szerezte meg.

Érdekesen alakult a választás Fóton, ahol a regnáló polgármester, Mádly Zsolt 2009 januárjában még Fideszesként nyerte az időközi választást, most viszont függetlenként indult, és a szavazatoknak csak a 24,40 százalékát tudta megszerezni. A polgármester a fideszes Cselőtei Erzsébet Mária lett 37,55 százalékkal.

Budaörsön a korábban SZDSZ-es Wittinghof Tamás egy civil egyesület jelöltjeként megtartotta pozícióját, 60,27 százalékával fölényesen verte a fideszesként már másodszorra próbálkozó Ritter Imrét.