Szabolcsban, Hajdú-Biharban és Hevesben is lesz megismételt választás

2010.10.14. 19:13
Október 17-én és 30-án tartják a megismételt polgármester- és önkormányzati képviselő-választásokat több megyében is. Számos településen néhány szavazaton múlt, így változhat is az eredmény.

Újra az urnákhoz szólítják október 30-án Heves város 9-es választókörzetében a szavazókat, döntött a Helyi Választási Bizottság. A Heves Megyei Bíróság a megyei területi választási bizottság döntését helybenhagyva úgy határozott, hogy meg kell ismételni a szavazást a választókörzetben.

A bíróság szerint fennállt a választói akarat befolyásolásának lehetősége, ugyanis a választás napján közterületen polgárőrök teljesítettek járőrszolgálatot a helyszínen. Az érintett körzetben függetlenként indult önkormányzati mandátumért a helyi polgárőr-parancsnok. Ugyanakkor a bíróság azt is megállapította: volt olyan gépkocsi, amellyel szervezetten szállíthatták szavazni a polgárokat.

A Helyi Választási Bizottság a polgármester, illetve a körzeti képviselő esetében rendelte el a szavazást, vagyis a megyegyűlési lista tekintetében nem. A határozat ellen két napig lehet jogorvoslattal élni.

Két hajdú-bihari településen is újráznak

Megismétlik az önkormányzati választást október 17-én Hajdú-Bihar megye két településének egy-egy szavazókörében, Nagykerekiben polgármestert, Hajdúböszörményben önkormányzati képviselőt választhatnak a szavazásra jogosultak, mondta a területi választási iroda vezetője.

Nagykerekiben azért ismétlik meg a voksolást, mert a mozgóurnás szavazással összefüggésben több törvénysértés is történt. Hajdúböszörményben pedig az érintett szavazókörben négy választó egy másik egyéni választókerület szavazólapját kapta meg a szavazáshoz. Ezeket a szavazatokat a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvénytelennek kellett minősíteni. Mivel a választókerületben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt között mindössze egy szavazatkülönbség volt, így a négy érvénytelen szavazat befolyásolhatta a választás eredményét.

Szabolcsban is több választás

Két időpontban, október 17-én és október 30-án tartják meg a megismételt polgármester-, illetve képviselő-választásokat Ópályiban, Máriapócson és Nyíregyházán, mondta Fazekas János, a területi választási iroda vezetője. Máriapócson most vasárnap tartják a voksolást, míg a másik két szabolcsi településen október utolsó szombatja lesz a szavazás időpontja. Gégényben még nincs időpontja a megismételt polgármester-választásnak.

Nyíregyházán a cigány kisebbségi önkormányzati választást kell újból megtartani, mivel a Lungo Drom jelöltje úgy került fel a szavazólapra, hogy nem szerepelt a kisebbségi választói névjegyzékben. A több mint hatszáz választó - akik a cigány kisebbségi névjegyzékben regisztrálva vannak - névre szóló értesítést kap. Nyírteleken szavazategyenlőség miatt lett érvénytelen a polgármester-választás, ezért itt időközi választást kell tartani.

Cigándon is megismétlik a választást

Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a cigándi polgármester- és képviselő-választást, mert a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön helyben hagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) erről szóló határozatát. A jogerős döntés értelmében az új polgármester-, és egyéni listás képviselő-választást október 30-án tartják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.