Veszprém megye a Fideszé, kivéve Ajkát

2010.10.04. 00:27
Veszprém megye nagyobb városaiban, Tapolcán, Veszprémben, Pápán a fideszes jelölt nyert magabiztosan, de Ajkán szocialista polgármester fogja vezetni a várost. A megyei közgyűlésben továbbra is fideszes többség lesz.

A Veszprém megye is narancsszínű lett. A megyei közgyűlés a szavazatok 99,49 százalékos feldolgozottságnál a következőképpen néz ki: a Fidesz 12, az MSZP 4, a Jobbik 2 mandátumot szerzett. A megyei közgyűlésben eddig is fideszes többség volt, 2006-2010 között a 40 mandátumból 23 volt a Fideszé. A megyei közgyűlésben korábban is fideszes többség volt.

Veszprémben magabiztosan nyert Porga Gyula, a Fidesz–KDNP jelöltje. A szavazatok 63,94 százalékát vitte el, az MSZP-s Hartmann Ferenc csak 28,65 százalékot, a Lokálpatrióták a Városért Egyesület által jelölt Molnár Ernő 7,41 százalékot kapott. A város testületében 12 fideszes és két MSZP-s jut, illetve egy-egy képviselő a Jobbiktól, az LMP-től és a Lokálpatriótáktól

Molnár két kisebb botrányba is belekeveredett a kampányban: egyszer látták, amint két kiskorútól kitöltetlen ajánlócédulát vett át, egyszer  egy parkolási büntetést összegyűrt, és hozzávágott egy közterület-felügyelőhöz.

Ajka nem a Fideszé

Pápán és Tapolcán is fideszes polgármester lesz: Kovács Zoltán és Császár László. Mindketten magabiztosan, 65,41, illetve 52,62 százalékkal nyertek. Pápán az MSZP-s Grőber Attila lett a második 23,05 százalékkal, őt követi a jobbikos Erőss Bulcsú 11,54 százalékkal. A városi közgyűlésben 10-3-1 a mandátumok aránya a Fidesz, az MSZP és a Jobbik között.

Tapolcán Császár mögött az MSZP-s Lévai József és a Jobbik jelöltje, Dobó Zoltán végzett 24,86, illetve 22,52 százalékkal. A város közgyűlésébe 8 fideszes, két jobbikos és egy MSZP-s ülhet.

A megye nagyobb városai közül egyedül Ajkán nem lesz fideszes polgármester. Az MSZP-s Schwartz Béla ugyanis kemény harcban, 49,02 százalékkal megverte a Fidesz–KDNP jelöltjét, Ékes József Lászlót, aki 45,7 százalékot hozott össze. Harmadik a jobbikos Kovács Attila lett 5,28 százalékkal. A város testülete is kiegyensúlyozott: a hét fideszes képviselő mellé hat MSZP-s és a Városi Polgárokért Egyesület egy tagja ülhet be