Sima fideszes győzelem Józsefvárosban

2010.09.28. 21:54 Módosítva: 2010.10.04. 00:41

Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg a választást a fővárosi nyolcadik kerületben. 95 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 57,23 százalékát kapta meg. Jócskán lemaradt a második helyen végzett szocialista Komássy Ákos, rá csak 23,62 százalék szavazott. Az LMP jelöltje végzett a harmadik helyen 9,4 százalékkal, a jobbikos Losonczy Pál pedig az utolsó lett 9,03 százalékkal.

A 17 fős képviselőtestületből 12 a FIDESZ-KDNP támogatásával jutott be, ezen kívül van három MSZP-s képviselő, egy LMP-s és egy jobbikos.

Józsefvárosban a 2009. novemberében tartott időközi polgármester-választást a 28 éves fideszes Kocsis Máté nyerte. Ezzel hivatalosan is véget ért a kerület 19 éve tartó baloldali vezetése. A 2006-os választáson még a kerületet 1993 óta vezető, SZDSZ-es Csécsei Béla választották meg polgármesternek, de a képviselőtestületben a  Fidesz került többségbe, és Csécsei mellett fokozatosan az alpolgármester Kocsis vált a kerület erős emberévé. A polgármester 2008. őszén a lábát törte, és állítólag emiatt mondott le 2009. szeptemberében a tisztéről, végleg megnyitva az utat Kocsis előtt. Tanácsadóként Csécsei havi 750 ezer forintért tovább "segítette" a kerületet, ezt a szerződést idén márciusban bontották fel.

Mivel a fővárosban a romák aránya itt a legmagasabb, a kerületben koncentráltan jelentkeznek a feszültségek. Oldásukra az előző két ciklus idején ígéretes építési és szociális rehabilitációs programok indultak. Az utolsó pár évben azonban ezek kifulladni látszottak, és egyelőre nem tudható, hogy milyen elánnal folytatódnak, jóllehet a kerületben fő problémává és ennek megfelelően a legfontosabb választási szlogenné vált közbiztonság helyzetén elsősorban megelőzéssel és szociális rehabilitációval lehetne javítani.

A kulcskérdés az, hogy a kerület a szomszédos Ferencváros példáját követve újítja-e meg értékesebb területeit. Ez az urbanisztikailag elég kétséges Corvin-Szigony projekttel megkezdett tömbrehabilitáció folytatását jelentené, egyidejűleg a külső városrészek felé szorítva az alacsonyabb státuszú bérlőket és lakókat (Józsefvárosnak a 90-es években épp a Ferencvárosi tömbrehabilitáció adta meg szociális szempontból a kegyelemdöfést).

A nehezebb, drágább, de a kerületet és a várost a szakértők szerint jobban szolgáló út a Magdolna-negyedben megkezdődött komplex közösségi rehabilitációs program továbbgondolása és kiterjesztése lenne egy, a Corvin-Szigony első szakaszánál óvatosabb ingatlanfejlesztés mellett.

A fiatal és dinamikus (korábban MIÉP-tag) Kocsis elég népszerű a kerületben, az újraválasztása nem meglepetés. A szocialista ellenjelölt Medgyessy Péter volt titkára,  Komássy Ákos volt, aki már a 2009. őszi időközi polgármester-választáson is indult. Komássy meglehetősen vérszegényen kampányolt, honlapján még programvázlat sem olvasható, míg Kocsis a közbiztonságra, a rendre és a tisztaságra koncentrált. Mellettük a jobbikos Losonczy Pál és az LMP-s Jakabfy Tamás volt versenyben a polgármesteri tisztért.

A tavaly novemberi időközi polgármester-választáson a júniusi EP-választáson taroló Jobbik nem állított jelöltet, mondván a testületben így is-úgy is marad a fideszes többség. Az SZDSZ az alpolgármester Takács Gábort indította, akire a választók bő nyolc százaléka szavazott. Árnyalatnyival kapott csak kevesebbet az LMP-s Kispál Gergely, ő most képviselői mandátumért sem indult. Komássyra egy éve a választók 17 százaléka szavazott, míg Kocsis Máté a Fidesz 2/3-os reményeit már akkor megvalósítva a szavazatok 67 százalékát gyűjtötte be.