Korábbi MDF-es vezeti Budafokot

2010.10.04. 01:27
Budafok billegő kerület volt eddig, nyert már itt SZDSZ-es, független, MSZP-s is, most beállni látszik a jobboldal támogatottsága: duplázott, összességében pedig harmadszor lett polgármester a jelenleg Fidesz-KDNP-s, korábbi MDF-es Szabolcs Attila.

Szabolcs Attila az összes szavazat feldolgozása után 60.98 százalékkal nyerte a választást, az MSZP-s Dankóné 22.36-ot, a független Szirtes Edit 8.64, az Ipartestület-jelölt Janzsó János 8.02 százalékot kapott.

A kormánypárt minden választókerületben nyert, a 17 tagú testületbe a kompenzációs listáról két MSZP-s, egy jobbikos, illetve az Ipartestület és a Baráti Körök egy-egy jelöltje jutott be.

Ez volt Lendvai Ildikó egykori körzete, nem polgármesterként, hanem országgyűlési képviselőként, de előbb az országgyűlési mandátumot, majd a polgármesteri széket is elvesztették a szocialisták. Sőt, mintha fel is adták volna, tavasszal Lendvai Ildikó nem vállalta a harcot a parlamenti mandátumért, a polgármesteri székért pedig most a helyi MSZP etikai bizottságának tagját (forrás mszp.hu), Lendvai patronáltját, Dankóné Hegedűs Jolánt indították a szocialisták. Dankóné korábban egyéni körzetben sem indult, 2006-ban listáról jutott be a képviselő-testületbe. Beregisztrált jelöltként a Facebookra is, de igencsak minimális aktivitással, az utolsó hétre fordulva például ez fogadta a betévedőt:"Dankóné Hegedűs Jolán a XXII. kerület polgármester-jelöltje nem rendelkezik közelgő eseménnyel".

Őt simán győzte Szabolcs Attila, aki harmadszor lett Budafok-Tétény polgármestere. Nem zsinórban, de nézzük, kik is vezették az elmúlt húsz évben a XXII. kerületet. Ahogyan sok budai körzetben, itt is SZDSZ-es nyert 1990-ben, Hajas Ervin, a képviselő-testületben pedig az SZDSZ és a Fidesz együtt simán vitte a többséget.

Hajas 94-ben már függetlenként, SZDSZ-es vetélytárssal szemben nyert, 98-ban pedig MSZP-s jelöltként futott neki a harmadik választásnak, de azt már elbukta. Ekkor nyert először Szabolcs Attila (Fidesz-MDF-FKGP), pedig volt erős jobbos vetélytársa, a MIÉP-KDNP-s közös jelölt Esze Tamás, aki 24 százalékáig jutott. 2002-ben aztán, ahogy az ország jelentős részén, itt is szocialista győzelem született, Bollók Istvánné győzte le Szabolcs Attilát. 2006-ban jött a revans, Szabolcs visszavette a polgármesteri címet, a Fidesz, a KDNP és a Nemzeti Fórum mellett a Jobbik támogatásával, az MDF viszont nem állt korábbi polgármestere mellé, akit ebben az évben ki is zártak a pártból.

Szabolcs Attila maga nyilatkozta tavaly, hogy soha nem volt akkora figyelem a kerületen, mint tavaly, amikor itt mondta el október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor. Ugyanakkor eddig két ciklus nem volt elég arra, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál elérje, hogy az ünnepséghez közeli utcát átnevezhessék a Landler Jenőről, a Tanácsköztársaság vörös hadseregének főparancsnokáról Szent Flóriánra.

A polgármesteri címért versenybe szállt még a korábbi helyi Fidesz-MDF-es képviselő Janzsó János, az Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége jelöltje, akit az LMP is támogatott, illetve Szirtes Edit, a Jobbik által támogatott, korábban jobbikos színekben is induló, papíron független jelölt.

Sok minden megtörtént már ebben a kerületben, rendszeresen szerzett két-három mandátumot például a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesület, most is több jelöltjük van. Itt lett képviselő 2006-ban Staudt Gábor, a Jobbik mostani főpolgármester-jelöltje, őt öccse, Máté váltja a képviselő-testületben.

Két korábbi polgármester is képviselőjelölt, az egyik az MSZP-s Bollók Istvánné, aki 2002-2006 között irányította a kerületet, a másik Sebes Gábor, aki viszont még 1990-ben nyert, de nem itt, hanem a XII. kerületben, még SZDSZ-esként. 1998 óta viszont a XXII. kerületben képviselő, de fideszesként. Az életrajzában az 1990-94 közötti polgármesterségről nem ejtett szót.