Spindoktorok különmeccse

A Hírszerző szerint Mesterházy Ernő kegyvesztett lett, Demszky Gábor már nem kíváncsi rá, viszont az SZDSZ mostani szürke eminenciásának tartott tanácsadó valójában nem vesztett pozícióján. A híresztelés mögött Somogyi Zoltán MDF-tanácsadó és Mesterházy különmeccse lehet, ahol a tét a közös választási lista feletti befolyás mértéke. Legalábbis az SZDSZ-esek így magyarázzák.

Miközben közeledik az MDF és az SZDSZ választási szövetségének véglegesítése, egy furcsa játék bontakozott ki a két párt szürke eminenciásai között. Somogyi Zoltán az MDF részéről, míg Mesterházy Ernő az SZDSZ részéről egyengeti a két párt közös indulását, de egymás között még versengenek a befolyásért.

Somogyi Zoltán
Somogyi Zoltán

Értesüléseink szerint Mesterházy nem tagja az SZDSZ tárgyalódelegációjának, de Retkes Attila pártelnök és Demszky Gábor főpolgármester tanácsadójaként azon három-négy fő közé tartozik, akik a tárgyalási fordulók elött és után elemzik a helyzetet.

Somogyi Zoltán az MDF elnökének, Dávid Ibolyának évek óta kiemelten fontos tanácsadója, a Political Capital volt vezetője, aki várhatóan előkelő helyen szerepel majd az MDF – vagy a pártot is magába foglaló, most szerveződő választási szövetség – listáján. Mesterházy Ernő nem tör választott tisztségre, azonban Retkes Attila pártelnökké emelkedése óta meghatározó szerepe van az SZDSZ-ben, és már évek óta Demszky Gábor főpolgármester legfontosabb tanácsadója.

Kedden a Hírszerzőn, ami a Political Capital érdekeltségébe tartozik, „Fordulat Budapesten, Demszky Raszputyinja távozik a Vároházáról” címmel jelent meg egy írás. A cikk azt sugallja, hogy Mesterházy Ernő kegyvesztett lett, Demszky Gábor nem kíváncsi többé tanácsaira. A cikk állítását arra alapozza, hogy a fővárosi önkormányzatnál megszüntették a Kormányzati Koordinációs Központot, amit az írás szerint Mesterházy vezetett.

John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője szerint azonban Mesterházy Ernő továbbra is Demszky Gábor főtanácsadója maradt, és a Kormányzati Koordinációs Központot nem is Mesterházy vezette. A Demszky Gáborhoz, és az SZDSZ mostani vezetéséhez lojális John szerint a központ megszüntetése egy hosszabb ideje tartó átszervezési folyamat része csupán.

Lakos Imre, a fővárosi SZDSZ-frakció Demszkyvel szemben inkább kritikus tagja szerint praktikus döntés volt, hogy megszűnt a Mesterházy befolyása alatt lévő központ, hiszen amióta az SZDSZ felmondta a kormánykoalíciót, azóta indokolatlan volt működése.

Más városházi forrásaink szerint az átszervezés a fővárosi koalíció felbomlásának folyománya. Hagyó Miklós és Horváth Csaba szocialista főpolgármesterek távozása, irodáiknak megszüntetése indokolta az átszervezést.

Kötekedés vagy maszkabál?

A Mesterházy pozícióvesztéséről szóló hír lehetséges hátteréről több forgatókönyvet is hallottunk, a személyeket ismerő forrásainktól. Egyrészt, hogy Somogyi Zoltán a választási együttműködésről szóló tárgyalás közben így próbál nyomást gyakorolni Mesterházyra, rontani pozícióit. E feltételezést Somogyi Zoltán lapunknak határozottan visszautasította, és hozzátette, hogy soha semmilyen formában sem befolyásolta a Hírszerzőn megjelent cikkek tartalmát. Somogyi azt mondta, hogy ő személyesen nem vesz részt a két párt között zajló egyeztetéseken.

Mesterházy Ernő
Mesterházy Ernő

A pártokat ismerők gyanúja szerint ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy Somogyi és Mesterházy egymásnak kellemetlen információkat szivárogtatnak a sajtónak.

Egy másik változat szerint az egész szivárogtatás  - ahogy egy forrásunk fogalmazott  - "csak huncutság”. Vagyis Mesterházyt hátrébb vonják, esetleg bukott embernek állítják be, hogy az MDF – SZDSZ közös listáját ne árnyékolja be vitatott hírneve. Ennek azonban ellentmond az, amit Mesterházy lapunknak nyilatkozott. "Tanácsadó vagyok, a helyzetem ebből a szempontból változatlan" - mondta, hozzátéve, hogy tanácsadóként nem tekinti magát közszereplőnek, ezért bővebben nem is kíván nyilatkozni a kérdésről.