Martonyi: Elkötelezettebb apparátus kell

2010.04.14. 08:07 Módosítva: 2010.04.14. 08:07
Kiterjedt személyi és szervezeti változások lehetnek a Külügyminisztériumban, értesült a Népszabadság. A lap egyes forrásai szerint Martonyi János csak az EU-elnökség végéig vállalná a külügyminiszteri posztot, utódja Németh Zsolt lehet, aki első körben a külügyi államtitkári poszt várományosa. Egy éven belül akár negyven nagykövetség élén is váltás lehet, Stumpf István és Rockenbauer Zoltán neve is nagykövetként merült fel.
martonyi

A teljes apparátust átfogó személyi és szervezeti változások várhatók a Külügyminisztériumban az új kormány megalakulása után, ezt vetíti előre a Népszabadság szerint Martonyi János leendő külügyminiszter. Martonyi szerint sokkal elkötelezettebb apparátus kell és egy világosabb szerkezet, írja a lap.

Az újság névtelenséget kérő forrásai szerinte a Fideszben naponta új ötletek merülnek fel a Külügyminisztérium szervezeti és személyi átalakításáról. Szakállamtitkári szintig várhatóan csak Czukor József szakállamtitkár maradhat a helyén.

Olyan vélemények is vannak, hogy Martonyi csak a magyar EU-elnökség végéig vállalná a miniszteri posztot, lehetséges utódjaként pedig Németh Zsolt korábbi külügyi államtitkárt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetőjét és Prőhle Gergely volt berni és berlini nagykövetet emlegetik. A lap szerint a kormányváltással Németh visszakapja korábbi posztját.

Pozíciót kaphat Bába Iván volt közigazgatási államtitkár, és a felső szintű vezetés tagja lehet Győri Enikó fideszes EP-képviselő, a jelenleg az EU-apparátusban dolgozó Zupkó Gábor, valamint Keskeny Ernő korábbi moszkvai nagykövet, aki ősszel Orbán Viktorral járt Szentpéterváron.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a nagyköveti posztokon is személycserék várhatóak, egy éven belül harminc-negyven külképviselet élén lehet váltás. Visszahívnák a Fidesz által politikai kinevezetteknek tartott nagyköveteket, például Vastagh Pált Ottawából, de a szomszédos országokban és a kiemelten fontos országokban, így az Egyesült Államokban is lecserélhetik a nagykövetet.

A lap szerint a korábbi Fidesz-kormány több minisztere is nagykövet lehet. Stumpf István neve washingtoni nagykövetként merült fel, ugyanakkor a volt kancelláriaminisztert még nem keresték meg az ügyben. Rockenbauer Zoltán egykori kulturális minisztert pedig többen párizsi nagykövetként tudnák elképzelni.

Önálló államtitkárság kezébe kerülhetnek a határon túli magyar kisebbségek ügyei, amelynek vezetését Gál Kinga fideszes EP-képviselő kaphatja meg. Ez az új intézmény foglalkozhat a hazai nemzeti kisebbségekkel, a cigánysággal és az egyházi támogatásokkal is.

Németh Zsolt nem akart reagálni a lapban megjelent személyi kombinációkra, szerinte amíg a külügyi tárca anyagi mozgástere nem világos, addig felesleges azon elmélkedni, hogy lehet a legszakszerűbben és legelkötelezettebben dolgozó, jól megfizetett külügyi struktúrát kiépíteni.