2/3-ra értékelték Bajnait

2010.02.24. 13:34 Módosítva: 2010.02.24. 13:34
Kétharmadot kapott Bajnai Gordon miniszterelnök a munkájára - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Január óta sem az MSZP, sem a Jobbik támogatottsága nem változott érdemben, a két párt továbbra is a második helyért küzd.

Egy ötfokozatú skálán kétharmadra értékelték a megkérdezettek Bajnai Gordon miniszterelnöki munkáját - olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz megbízásából készített felmérésében. A Fidesz és a Jobbik szimpatizánsai átlagosan kettest adtak a kormányfőnek, de még az MSZP támogatói is csupán erős hármasra értékelték az elmúlt egy évi tevékenységét.

A közvélemény-kutatás szerint továbbra is tízből négyen - 42 százalék - Orbán Viktort látnák szívesen a miniszterelnöki székben a választások után. Bokros Lajos viszont jelentősen veszített támogatottságából, míg év elején a válaszadók 15 százaléka szerette volna Bajnai Gordon utódjának, mostanra ez 10 százalékra csökkent.

Január óta érdemben nem változott sem az MSZP - 11 százalék -, sem pedig a Jobbik - 9 százalék - támogatottsága a választásokon részvételüket biztosra ígérők körében. Mivel az aktív szavazók harmada bizonytalan, vagy pedig titkolja pártszimpátiáját, a Nézőpont Intézet egyes pártok identitásképző személyeire vagy programpontjaira rákérdezve próbálta meghatározni lehetséges választásukat. Az így számított eredmények szerint a szocialisták legfeljebb 22, a szélsőjobboldal legfeljebb 18 százalékot szerezhet. A felmérés szerint a Fidesz-tábor január óta a bizonytalanok javára enyhén zsugorodott, 47-ről 42 százalékra.

A következő Országgyűlésben a Nézőpont Intézet számításai szerint a Fidesz megszerezné a kétharmadot 264 mandátummal. Az MSZP 60, a Jobbik 51, az MDF pedig 11 emberrel számolhatna.