Az MDF kétségbeesett manőverekbe kezdett

2010.03.09. 14:22
Az MDF-nek a reménytelenül álló fővárosi jelöltgárdájából valahogy össze kell hoznia nyolc olyan embert, aki még összegyűjtheti a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt. Ha nem lesz meg a nyolc jelölt, nem lesz fővárosi lista sem. A nagyágyúkként visszahívott öregek sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, Katona Tamásnak, Király Zoltánnak két-háromszáz cédulát adtak, és a hét elején még Debreczeni Józsefnek sem volt meg a szükséges hétszázötven darab.

A fővárosi MDF-es jelöltek gyengén teljesítettek a választási induláshoz szükséges kopogtatócédula-gyűjtésben, a párt azonban saját maga is nehezítette a fővárosi lista állításához vezető utat, ezért az ajánlószelvények leadási határideje előtt tíz nappal a pártvezetés szokatlan húzásokra kényszerült.

Sikertelen sztárok

MDF-es forrásaink szerint négy héttel a kopogtatócédulák gyűjtésének kezdete után a Dávid Ibolya pártelnök által visszahívott régi MDF-es sztárok, az I. kerületi Katona Tamás és a III.-ban induló Király Zoltán a szükséges hétszázötven darab helyett százhatvan, illetve kétszázötven cédula körül gyűjtöttek. Pusztai Erzsébetnek nagyjából ötszáz szelvénye van. Debreczeni Józsefnek legalább száz V. kerületi, Csapody Miklósnak százötven XI. kerületi szelvény hiányzik a hivatalos jelöltregisztrációhoz.

A tizennégy MDF-esként induló jelölt közül csupán az Erzsébetvárosban induló egykori frakcióvezetőnek, Herényi Károlynak és a XVII. kerületi Farkas Tibornak van hétszázötvennél több cédulája.

Mint emlékezetes, Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke hétfőn azt mondta, a jelenlegi helyzetben biztosra vehető, hogy az MDF-nek nem lesz fővárosi listája, mert a listaállításhoz szükséges nyolc jelölt biztos, hogy nem tud összegyűjteni elég cédulát.

A feladatot nehezíti, hogy Dávid Ibolyának az SZDSZ elnökével, Retkes Attilával megkötött megállapodása szerint a liberálisok jelöltjei nem számítanak bele az MDF-es kontingensbe, ők tizennyolcan magukat megkülönböztetve, MDF–SZDSZ-közösjelöltként indultak, míg Dávid Ibolya emberei szimplán MDF-es jelöltek.

Titkos záradék

Az MDF információink szerint összesen háromszázmillió forintos kampánytámogatásért adta át a budapesti helyek többségét. Az összeget a két pártvezető által aláírt szerződés titkos záradéka tartalmazta. Úgy tudjuk, hogy a támogatásnak a fele érkezett meg az MDF számlájára, és ebből fizették ki azt a több tízmillió forintos kártérítést, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megítélt a pártból és a frakcióból 2004-ben kizárt politikusoknak.

A Fórumnak ezért kell tizennégy jelöltből összehoznia a fővárosi listához szükséges indulókat. Ráadásul Lévait a hétfői nyilatkozat után kizárták a pártból, így az MDF elvesztette csepeli indulóját is.

A Fórum vezetése a reménytelen helyzetben szokatlan lépéseket tett. Kampány közben lecserélték az egyik közös jelöltet, és MDF-est állítottal a helyére. A gyenge mezőnyben is hátul kullogó, alig több mint száz cédulát gyűjtő VII. kerületi MDF–SZDSZ-es Keresztes Tibor helyére a helyi MDF-es Simon Tibort tették.

Átcsoportosítás

A legszokatlanabb ötlet az, hogy az MDF megpróbálja átíratni a jól teljesítő MDF–SZDSZ-eseket szimpla MDF-esnek, hogy meglegyen a fővárosi listaállításhoz szükséges nyolc MDF-es jelölt.

A liberálisok között ugyanis váratlanul három jelölt is akadt, akik elérték vagy túllépték a hétszázötvenes határt. Az MDF-es, SZDSZ-es mezőnyből a legtöbb ajánlót a Hit Gyülekezete által támogatott XXII. kerületi Iván János szerezte, több mint ezeregyszázat, de képviselőjelöltnek érezheti magát a XVIII. kerületi Ferencz István és az újbudai John Emese is.

Dávid Ibolyáék az ő kopogtatóik miatt fordultak az Országos Választási Bizottsághoz, adjon engedélyt a cédulák utólagos módosítására. A terv szerint a megszerzett szelvényeket visszavinnék a támogatásukat eredetileg az MDF–SZDSZ-nek adó választópolgárokhoz, és a jelölő szervezetet meghatározó rubrika módosítására kérnék őket, azaz a közös jelölés helyett MDF-esre javíttatnák át a szelvényeket. Az OVB hétfőn már foglalkozott az MDF mentőötletével, de elhalasztotta a döntést.