A Fidesz eltolná az önkormányzati választásokat?

2010.02.01. 06:51 Módosítva: 2010.02.01. 08:35
A Fidesz egy vagy két évvel eltolná a helyhatósági választások időpontját, mert rendezni akarják a jobboldali települések anyagi helyzetét. A Népszava úgy tudja, több szocialista politikus is hajlandó a kompromisszumra.

A Népszava értesülése szerint ha a választáson a Fidesznek önállóan vagy a Jobbikkal együttműködve kétharmados többsége lesz az Országgyűlésben, első lépésként szinte bizonyosan elhalasztják az őszi önkormányzati választásokat.

A napilap hétfői számában megjelent cikk szerint leghamarabb egy évvel később, 2011 őszén vagy 2012-ben tartanák a voksolást. Egyfelől azért, mert ha még az idén megrendeznék a helyhatósági választásokat is, akkor a kampány blokkolná a választási év lehetséges kormányzati teljesítményét és a keményebb intézkedések bevezetését.

A választás elhalasztásának másik indoka, hogy rendezné a Fidesz az eladósodott jobboldali önkormányzatok ügyét, hogy jobb eséllyel indulhassanak helyi jelöltjeik, illetve hogy a jövőbeni uniós pályázati lehetőségek bővüljenek.

Átszabnák a kistérségi rendszert

A Fidesz az önkormányzatiság rendszerváltáskor lefektetett alkotmányos elveit is felülírná. Nem csupán egyes települések hivatali önállóságát szüntetnék meg kistérségi, illetve régiós összevonásokkal, de a falusi önkormányzatok egy részét is. A Népszava úgy tudja, a parlamenti pártok sem utasítják el eleve az ötletet. A Fidesz vezetése a párt által irányított egyes önkormányzatok vezetőit "bizalmasan" már tájékoztatta terveiről.

A Fideszben úgy vélik - derül ki egy a napilap birtokába került feljegyzésből -, hogy az alkotmánymódosításhoz akkor is vérmes remények fűzhetők, ha sem egyedül, sem a Jobbik révén nem sikerül kétharmados többséget szerezniük hozzá.

Utalnak arra, hogy azon szocialista parlamenti képviselők is "átállíthatók" lehetnek majd, akik polgármesterként, önkormányzati képviselőként is dolgoznak. Érdekükben, illetve a párt önkormányzati pozícióinak megőrzése érdekében akár az MSZP vezetése is hajlandó lehet kompromisszumra, mert - mint a Fideszben vélik - az idei októberi választásokon biztosan veszítenének, ezért a "hosszabbításban" ők is érdekeltté tehetők.

A Fidesz cáfol

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményben reagált a cikkre. Azt írta, "az MSZP pártlapja ma újabb hazugságot talált ki, nyilván úgy gondolták, hogy olvasóikat nem szórakoztatnák kellőképpen az aktuális hírértékű események, így Hagyó Miklós lebukása vagy éppen Horváth Klára MSZP-s képviselő korrupciós ügye."

Készül a Fidesz kampánydala

Magasba emelkednek a zászlók, újra miénk lesz a haza - a Népszava cikke szerint ez az üzenete annak a dalnak, amelyet a Himnusz, a Szózat, valamint a Nemzeti dal ihletett, és jó esélye van arra, hogy a Fidesz kampányindulója legyen. .

A szerzeményt Orbán Viktor rendelte meg a zeneiparban is tevékenykedő Szentkuti Lászlótól, a Siemens vezetőjétől, és a mű - egyes információk szerint Demjén Ferenc előadásában - várhatóan a Fidesz hivatalos kampánynyitóján, a március 15-i nagygyűlésen lesz hallható.

A napilap információi szerint a mű már tavaly év végén elkészült, és várhatóan lesz belőle videoklip is - mindez a magyar Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatójának aktív közreműködésével. Szentkuti még decemberben többeknek bemutatta a hangfelvételt, amelyen a korábbi Megasztár-résztvevő Mujahid Zoltán énekel. A Népszava forrásai szerint Szentkuti azt állította, hogy Orbán Viktor megbízásából a Fidesz dalát készíti el.

Szentkuti László a napilap kérdésére azt mondta: valóban készült egy dal, és már a kezdetektől benne volt a lehetőség, hogy kampánydal legyen. Szerinte a mű bármelyik demokratikus párt indulója lehetne, bár elismerte: stílusában, üzenetében az leginkább mégiscsak a Fideszhez áll a legközelebb.