A Jobbik eltünteti a Szabadság téri sarló-kalapácsot

2010.02.09. 08:49
A Jobbik lepellel takarná le a Szabadság téri szovjet emlékművön az önkényuralmi jelképeket kedd délelőtt. Akciójukhoz kordont kellene bontaniuk.

Egy sajtótájékoztató keretében tüntetné el a Jobbik a Szabadság téri szovjet emlékműről az önkényuralmi jelképeket kedden délelőtt.

A meghívó szerint a párt a Szabadság téri szovjet emlékművön található önkényuralmi jelképek miatt feljelentést tett, a jogsértést az ügyészség is megállapította.

Budaházy György éppen egy hete kapott félmillió forintos pénzbírságot az emlékmű 2006-os megrongálásáért. A sajtótájékoztatót éppen az a Novák Előd tartja, aki a múlt héten felajánlotta a börtönben ülő Budaházynak, hogy saját választókerületében, Őrmező-Gazdagréten induljon függetlenként. (Novák erről most annyit mondott, hogy Budaházy közeli barátja, ezért hívta meg abba a választókörzetbe, ahol ő is indul. Ajánlószelvényt nem gyűjtenek Budaházynak, de technikai segítséget, például térkép, nyújtanak.)

Bár sajtótájékoztatót a pártok nem kötelesek bejelenteni a rendőrségen, ez a mostani mégis pikáns helyzet, mivel a politikusok egy kordonnal lezárt területre akarnak bejutni, és egy magyar–orosz-egyezmény alapján védett szobor részét képező önkényuralmi jelképet akarnak eltüntetni.

„Csak jelképesen akarjuk eltüntetni a vörös csillagot, le akarjuk takarni” – mondta kérdésünkre Novák Előd, a párt alelnöke. Akciójukat – bár sajtótájékoztatót nem kötelesek – pénteken a rendőrségen is bejelentették, de, mint mondta, válasz még nem érkezett meg. Az állítólag az ügyészség által is megállapított jogsértésről nem akart bővebben nyilatkozni.

A BRFK-n azt mondták: a sajtótájékoztató – a meghívóval ellentétben – a kordonon kívül lesz.

1995 óta megint sérthetetlen

A szovjet hősi emlékmű a Szabadság téren.
A szovjet hősi emlékmű a Szabadság téren.

A Szabadság téri szovjet emlékművet az 1920-ban emelt, 1945-ben lerombolt Trianon-emlékműcsoport helyén emelték 1946-ban. A 15 méteres obeliszk tetején aranyszínű ötágú csillag, átellenes oldalain szintén aranyszínű sarló-kalapács, illetve két-két magyar és orosz nyelvű felirat található: "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek". Az elesettek nevét tíz táblán sorolták fel.

Az emlékmű a rendszerváltás után is a helyén maradt – ez a negyven éves magyarországi szocializmus egyetlen köztéren maradt szovjet emlékműve a fővárosban. Egy 1995-ben kötött orosz–magyar-egyezmény biztosította sérthetetlenségét: a katonák sírhelyeiről és emlékük megörökítéséről szóló megállapodás szerint a másik ország hozzájárulása kell ahhoz, hogy e létesítményeket elmozdítsák a helyükről.

Egyszer már elbontották

A Szabadság téri mélygarázs építésekor ideiglenes elbontották az emlékművet, változatlan formában történő helyreállításához az oroszok Szabó János honvédelmi miniszter és Martonyi János külügyminiszter írásos garanciáját is kérték 2002-ben. A fővárosi önkormányzat szerette volna elérni, hogy a "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek"-felirat helyett a „A fasizmus elleni harcokban elesett szovjet katonák emlékére” szerepeljen, de a változtatásba az oroszok nem egyeztek bele.

Mélygarázs építése a Szabadság téren.
Mélygarázs építése a Szabadság téren.

Az emlékművet többször megrongálták a rendszerváltás után, különösen az elmúlt években. Az utóbbi években kordonnal és sűrű rendőri járőrözéssel védték Antal Károly alkotását. A legsúlyosabb károkat a televízió 2006. szeptemberi ostromakor szenvedte el az emlékmű: Az obeliszk mindkét oldaláról leverték a bronz domborműveket, ezeket több méterrel távolabb a földre hajították. Az emlékmű alapzatáról több négyzetméternyi kőburkolatot levertek. Az obeliszket fehér festékkel leöntötték, vörössel lefújták, és különféle feliratok (például „vörös mocsok”) kerültek rá. Az emlékműre magyar lobogót és Árpád-sávos zászlót tettek.

2006

A radikális jobboldali csoportok mellett 2007-ben tizennyolc fideszes és KDNP-s képviselő is kiállt a szobor elbontása mellett.