Elképesztően nagy lehet a KDNP frakciója

2010.04.14. 14:47 Módosítva: 2010.04.14. 14:54
A Fidesz és KDNP közötti parlamenti osztozkodásban felmerült, hogy a választási kampányban észrevétlenül meghúzódó szövetségesből nagy pártot is lehetne csinálni az új felállású parlamentben. A túl nagy létszámú Fidesz-frakció miatt ugyanis praktikus haszna lenne az arányosabb létszám elosztásnak.

Az Index információi szerint a parlamenti felállásról szóló tárgyalásokon a Fidesz és a KDNP vezetése több forgatókönyvet is fontolóra vett, és ezek között szerepelt olyan is, amely komoly meglepetést okozna a leendő ellenzéknek.

A KDNP létszáma a választásokat követően a jelenlegi 23 főről a mostani jelölések alapján „természetes módon” 29-30 fősre növekedne. A kereszténydemokraták ezzel még megőriznék a 2006 óta működő kis frakciós lét előnyeit, mert olyan csoport állna össze, ahol nincsenek belső konkurenciák, a szakterületeket rivalizálás nélkül eloszthatják a tagok között.

A tárgyalásokon azonban felmerült az is, hogy működtetési szempontból könnyítene a jelenlegi állás szerint a 200-at minden bizonnyal meghaladó létszámmal induló Fidesz-frakció helyzetén, ha a KDNP egy nagyobb csoportot befogadna, és ezzel akár az Országgyűlés második legnagyobb pártjává válna.

Úgy tudjuk, hogy a képviselők elosztásánál azt is megpróbálják figyelembe venni, hogy a parlamenti vitákban számít a létszám szerinti erősorrend és mikor az ellenzéki-kormánypárti beosztás.

Információink szerint a harmadik, köztes változat az lenne, hogy korlátozott számban engedélyeznék az átüléseket, így a KDNP megmaradna egy 30-40 fő közötti, az MSZP-vel és Jobbikkal egy súlycsoportban lévő képviselőcsoportnak.