A magyarok szeretik az új miniszterelnököket

2010.04.09. 09:48
Az elmúlt húsz évben a magyar miniszterelnökök népszerűségének alakulása alátámasztja a politológia egyik axiomáját: az emberek szeretik szeretni az új vezért. Borossal, Hornnal és Orbánnal csak negyed évig voltak türelmesek a választók, Medgyessy és Gyurcsány fél évet kapott. A legnagyobbat Gyurcsány népszerűsége zuhant, de Orbán is vesztett 23 pontot.

Megválasztásuk után a miniszterelnökök népszerűsége ugrani szokott, tartja a politológiai axióma. A rendszerváltás utáni magyar miniszterelnökök népszerűségi adatait böngészve ezt csak megerősíteni tudjuk. A Medián politikusi népszerűséget mérő kutatásainak adatai 1991. decemberétől állnak rendelkezésünkre, így Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon népszerűségi adatait tudtuk elemezni - az alapfelvetést egyedül Bajnai Gordon népszerűsége cáfolhatná, ám az ő esete sok szempontból különleges. Például ő az egyetlen, aki népszerűbben távozik a posztról, mint ahogy érkezett.

Grafikonunkra pillantva (ahol a háttérszínek a ciklushatárokat, a zöld az MDF, a rózsaszín az MSZP, a halványnarancs a Fidesz kormányzását jelzik) szembetűnő, hogy mekkorát ugrik megválasztásuk után a miniszterelnökök népszerűsége.

A hatás Bajnai kivételével azoknál is jelentkezik, akik nem választás útján, hanem ciklus közben szereztek mandátumot. Az Antall József halálával kormányfővé lett Boross Péter népszerűsége 36 pontról 50-re , Gyurcsány Ferencé két hónap alatt megduplázódva 26 pontról 50 pontra emelkedett, azaz a választók annak ellenére bizalmukba fogadták őket, hogy nem ők döntöttek kinevezésükről.

Bajnai Gordon már pechesebb volt, az ő népszerűsége a megelőző hónapok 25-ös átlagáról 18 pontra zuhant, de ez betudható megválasztása körülményeinek is. A Gyurcsány lemondását követő kéthetes káoszban az MSZP folyamatosan puffogtatta el a miniszterelnök-jelölteket, így mire Bajnai képbe került, már mindenki unta a történetet. A gyenge kezdés viszont megteremtette a bravúros befejezés lehetőségét, ciklusa végére Bajnai 7 pontot erősödött, igaz, így is csak a választók negyede gondol rá barátilag.

 

Érdekes megfigyelni, hogy meddig tart ki a megelőlegezett bizalom. Boross Péter két hónapig örülhetett a semmiből jött népszerűségnek, négyhónapos ciklusa végére 11 pontot rontott. Horn Gyula három hónapig volt 7 ponttal népszerűbb, mint megválasztása előtt, ezután népszerűsége folyamatos és gyors esésnek indult, a Bokros-csomag bevezetése előtti időre már 39 pontot esett az induló 77 pontról. A csomag ehhez képest már csak 8 pontot vett el a népszerűségéből, ezt két hónap alatt visszaszerezte. Bokros Lajos távozása viszont azonnali 10 pontos javulást hozott, és bár volt egy hosszabb hullámvölgye, a ciklust 47 pont körüli népszerűséggel zárta.

Orbán Viktor megnövekedett népszerűsége is három hónapig tartott, és még három hónapig a választások előttinél szignifikánsan magasabb szinten stabilizálódott, majd hirtelen nagyot esett, és 2000 decemberéig harminc pontot zuhant. A kisgazdákkal való koalíciós szakítás után viszont tíz pontot ugrott, és ez a választásokig ki is tartott. A ciklust 23 pontos népszerűségvesztéssel zárta.

Medgyessy Péter csak 8 pontos népszerűségnövekedéssel kezdte a ciklust, ám ez, javarészt jóléti intézkedéseinek köszönhetően, hat hónapig kitartott. Ezt követően viszont 2004. augusztusi bukásáig 29 pontot vesztett.

Gyurcsány duplázásáról már esett szó, ötven pont körüli népszerűségét hat hónapig őrizte, majd a 2006-os választásokat megelőző hat hónapra visszaszerezte. Újraválasztása után csak öt pontot javult a népszerűsége, de a következő két hónapban már 17 pontot zuhant, lemondása után pedig már csak 15 ponton állt, ami 40 pontos zuhanást jelent.