A rendészeti miniszter feljelentette Vona Gábort

2010.04.09. 12:16 Módosítva: 2010.04.09. 12:41

Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter a legfőbb ügyésznél feljelentette törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt Vona Gábort.

A Jobbik elnöke pártja kampányzáró rendezvényén jelentette ki, hogy a Jobbik nem fogja megtagadni a Magyar Gárdát, és ő az újonnan alakuló parlament első napján Gárda-mellényben fog megjelenni. Az IRM közleménye ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a Magyar Gárda egyesület és mozgalom létét a Magyar Köztársaság bíróságai - ideértve a Legfelsőbb Bíróságot is - törvénysértőnek minősítették, és a gárdát feloszlatták.

A feljelentés szerint Vona Gábor a fenti kijelentésével elkövette a Btk. 268. paragrafusába ütköző bűncselekményt, miszerint aki nagy nyilvánosság előtt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el.

A feljelentés nyomán a legfőbb ügyész kezdeményezheti Vona Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.

"A Bajnai-kormány miniszterének utolsó szánalmas kísérlete a Vona Gábor ellen tett feljelentés, azonban a Jobbik elnöke nem futamodik meg, és az elmúlt húsz év politikusi gyakorlatával szemben betartja ígéretét" - reagált a hírre Dúró Dóra, a párt szóvivője.

Álláspontjuk szerint a Gárda mellényét viselni nem jogsértő, ezért képtelen a vád. Vona Gábor hamis vád és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz.