A Republikoné és a Századvégé volt a legpontosabb mandátumbecslés

2010.04.26. 16:22
A választás első fordulója előtt a Republikon Intézet, április 11-én este a Századvég adta a legpontosabb mandátumbecslést. Azt, hogy a Fidesznek meglesz a kétharmados többsége, minden intézet megjósolta, egy kivétellel azonban a ténylegesnél nagyobb kormánytöbbséget jósoltak.

A Republikon elemzői a Fidesz-KDNP-nek 267, az MSZP-nek 62, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 10 képviselői helyet jósoltak. Mivel a Fidesz-KDNP 263, a szocialista párt 59, a Jobbik valóban 47, az LMP pedig 16 mandátumot gyűjtött, és a független Molnár Oszkár is bejutott a parlamentbe, a Republikon által megnevezett 386 politikus közül 372-en szereztek mandátumot, ez 96 százalékos találati arány.

A Medián a valóságosnál tizenkettővel több fideszes, nyolccal kevesebb szocialista és hárommal több jobbikos mandátumot jósolt az első forduló előtt, az LMP-nek jutó képviselői helyek számát pedig hattal alábecsülte.

A Nézőpont Intézet a választás előtt a ténylegesnél sokkal nagyobb arányú Fidesz-győzelmet várva 284 parlamenti helyet tippelt a pártszövetségnek, miközben a szocialista frakció létszámát kilenccel, a Jobbikét tíz fővel alábecsülte, az LMP-nek pedig 15 mandátumot jósolt.

A Forum Politicum Intézet két, közvélemény-kutatásokra alapozott mandátumbecslést is készített: az egyik az LMP parlamenten kívül maradásával számolva a ténylegesnél 18 képviselővel népesebb MSZP-frakciót jósolt, amíg a másik, a Lehet Más a Politika bejutásával kalkuláló kutatása a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának létszámát becsülte túl 21 fővel.

Az első forduló estéjén a Századvég Alapítvány jósolta meg a legpontosabban a leendő Országgyűlés összetételét. A 260 Fidesz-KDNP-képviselőt váró intézet volt az egyetlen, amely a végül 263 fős képviselőcsoport létszámát nem becsülte túl. A Századvég az MSZP-nek 66, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 13 fős frakciót tippelt, így - a Republikon Intézethez hasonlóan - mindössze 14 képviselői hely sorsát illetően tévedett.

A Medián április 11-én este a Fidesz-KDNP számára 270 képviselői helyet vetített előre, amíg a szocialista frakció várható létszámát 55-re, a Jobbikét 49-re, az LMP-ét 12-re tette, ez - Molnár Oszkár mandátumszerzését is számolva - összesen 18 fős tévedés.