Akiket nem sodort el a Fidesz-henger

2010.04.25. 22:11
A 176 egyéni mandátumból hármat nem szereztek meg a Fidesz jelöltjei: a párt korábbi edelényi képviselője, a függetlenként induló és a második fordulóban a Jobbik támogatását élvező Molnár Oszkár, valamint az MSZP-s Tóth József XIII. kerületi polgármester győzött. Egy harmadik mandátum sorsa még bizonytalan, de vélhetően a másik XIII. kerületi mandátumot is elbukja a Fidesz: a két hete második Szanyi Tibor fordíthat, de végeredmény itt ma nem várható.

Angyalföld polgármestere, Tóth József az egyetlen képviselőjelölt, aki nem fideszes létére megkapta a szavazók több mint felének támogatását. A budapesti 20. számú egyéni választókerületben az MSZP jelöltje a szavazatok 95,34 százalékos feldolgozottságánál 54,23 százalékos eredménnyel bírt, míg a második fideszes Spaller Endrének 41,69 százaléka volt (a harmadik az LMP-s Vári György 4,09 százalékkal).

Tóth József sorozatban harmadszor jut be egyéniben a parlamentbe, 2002-ben és 2006-ban is az első fordulóban nyert. Ezúttal csak a másodikban, ami azzal is magyarázható, hogy Angyalföld bármennyire is hagyományosan a baloldal egyik legjelentősebb fellegvára, az őt indító párt komoly visszahúzó erő lett: Tóth az első fordulóban nagyjából három és fél ezer szavazattal többet kapott, mint a pártja, és a negyvenkét szavazókörből csak tízben veszített (a pártlista csak tizenegyben verte a Fidesz-listát két hete).

Tóth Józsefet főként a kerület keleti részében tudta megverni a fideszes jelölt, de voltak olyan lakótelepi szavazókörök, amelyekben az MSZP-jelölt csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a fideszes. Érdekes az is, hogy miközben a választási részvétel itt is kisebb volt, mint két hete – 53 százalék a 66 százalékkel szemben –, a Tóthra szavazók száma alig csökkent: 11 976-tal szemben 11 040 szavazatot kapott a már említett 95,34 százalékos feldolgozottságnál. Ellenfelét, Spaller Endrét viszont a két héttel ezelőtt 9742 után most csak 8735 szavazó támogatta (Vári György szavazóinak száma 2600-ról 809-re esett).

Tóth József négy éve, igaz, hetvenszázalékos választási részvétellel, csaknem 16 000 szavazattal, 57 százalék fölötti támogatottsággal lett első. Népszerűségét jelzi, hogy a 2006-os polgármester-választáson, az őszödi beszéd napvilágra kerülése után is 59 százalékot ért el. A politikus nevéhez nem fűződtek botrányok és korrupciós ügyek, ráadásul köztudottan rossz viszonyban volt a párt Hagyó Miklóshoz kötődő korábbi fővárosi vezetésével, nem is került a fővárosi listán csak a 19. helyre.

Nála is rosszabb helyen, csak a 22. pozícióban volt a listán Szanyi Tibor, aki szintén a XIII. kerületben, annak délibb, vizafogói-újlipótvárosi részén indult az egyéni mandátumért. És szintén esélyes a győzelemre: a szavazatok 95,34 százalékának feldolgozottságánál 525 szavazatnyi előnye van a fideszes Szalay Péter előtt.

Szanyi 1998 óta a körzet egyéni képviselője – az elmúlt nyolc évben az agrártárca és a gazdasági minisztérium politikai államtitkára is volt –, vagyis a mostani lehet sorozatban a negyedik választás, amit megnyer. Ez azonban várhatóan csak a hét második felében lesz biztos, miután a külföldi szavazatokat is tartalmazó szavazókör eredménye (vélhetően négy-ötszáz szavazat), valamint az igazolással szavazók körzete döntő jelentőségű lesz.

A két XIII. kerületi egyéni körzet egyébként hagyományosan a baloldal erőssége. 1994 óta mindkét helyen csak szocialista jelölt győzött, ifj. Marosán György és Kiss István volt a párt utolsó két vesztes jelöltje, még 1990-ben (akkor az SZDSZ-é, Darvas Iváné és Rajk Lászlóé lett a két egyéni mandátum).

A harmadik egyéni mandátum, amit fideszes elbukott, a párt volt tagjáé és képviselőjéé, Molnár Oszkáré lett. Az edelényi politikust a cigány nőkről, majd a zsidóságról tett kijelentései után zárta ki a pártja, az egyéni jelölt Daher Pierre lett. Molnár viszont nem vonult vissza, hanem független jelöltként elindult a választáson, és az első fordulóban Daher mögött a második lett 24,14 százalékkal.

A két forduló között visszalépett a javára a 19,13 százalékos Jobbik-jelölt, aminek meglett az eredménye: Molnár 42,12 százalékot kapott, Daher 40,46 százalékot – az MSZP-s Gúr Nándor 17 százalékkal lett harmadik –, így nagyjából háromszáz szavazat különbséggel Molnár az egyetlen független képviselő lehet a parlamentben (az adatok feldolgozottsága itt 98,75 százalékos). Legutóbb, szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, még 1998-ban jutott be független képviselő a parlamentbe, akkor Kupa Mihály a szerencsi mandátumot szerezte meg.

Molnár egy aprófalvas egyéni választókerületben győzött, a körzetéhez több mint hatvan település tartozik. Ezek között egyetlen középváros van, Edelény, további négy-öt kisebb város, illetve nagyközség, a többi falu lélekszáma jellemzően ezer körül vagy inkább alatt van. Edelény tíz választókerületéből kilenc eredményét ismerjük, közülük hatban Monár nyert, egyben döntetlen volt. Szendrőn kettőt ő, kettőt Daher hódított el, a három rudabányiból mindháromban Molnár győzött.