Avarkeszi visszaléphet az LMP javára

2010.04.13. 11:33
Lendvai Ildikó hétfőn nem zárta ki, hogy egyes körzetekben a szocialista jelöltek lépjenek vissza az LMP javára, az LMP ugyanakkor nem lép vissza a szocialisták javára, és választóiktól sem kérik az MSZP támogatását. Budapesten négy olyan körzet van, ahol elvileg lenne értelme a szocialista jelölt visszalépésének.

"Nincs mondanivalóm az ügyben" – hárította el esetleges visszalépésére irányuló kérdésünket Avarkeszi Dezső, a szocialisták csepeli jelöltje. Újabb kérdésünkre, hogy ez cáfolatot jelent-e, Avarkeszi megismételte: "Nincs mondanivalóm az ügyben". A Fidesz-közeli Csepel Info szocialista forrásokra hivatkozva adott hírt esetleges visszaléptetéséről.

Avarkeszi 28,7 százalékot szerzett csupán Csepelen a 31-es választókerületben az első fordulóban, míg az LMP-s Hudák János 14,3-at. A fideszes Németh Szilárd 44 százalékot ért el, azaz itt is szükség lehet még kósza jobbikos szavazatokra is a a Fidesz legyőzéséhez.

Az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó hétfői sajtótájékoztatójának javában az LMP szavazóinak udvarolt, azt állítván, hogy csak együtt tudják megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét, egyben az LMP vezetését is kérte, hogy tárgyaljanak a visszalépésekről. Még azt sem zárta ki, hogy egyes körzetekben a szocialista jelöltek lépjenek vissza az LMP javára. Az MSZP kedd délben elnökségi ülést tart, ahol a visszalépésekről is egyeztetnek.

"Nem birkák a szavazóink, hogy terelgessük őket" - mondta Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke kérdésünkre, hogy adnak-e iránymutatást szavazóiknak a második forduló előtt.

Karácsony szerint viszont az LMP nem azért jött létre, hogy "egy másik párt sereghajtója legyen". Ugyan ők is tartanak a Fidesz kétharmados többségétől, de ez nem jelenti azt, hogy kisegítenék a szocialistákat. "Tetszettek volna jobban kormányozni, és akkor talán nem csak 19 százalékot kapnak a választásokon" - mondta.

Szerinte amúgy az LMP választói akkor sem szavaznának át az MSZP-re, ha kérnék őket, vagy legalábbis nem nagyobb arányban, mint a Fideszre. Ezen legfeljebb az változtathatna, ha az MSZP tényleg visszalépne pár helyen a jelöltjeik számára. Ez esetben a választók talán morális kötelességüknek éreznék, hogy kölcsönösségi alapon támogassák a szocialistákat, vélekedett.

Karácsony szerint amúgy az LMP állva maradt jelöltjeinek reálisan jobb esélye van legyőzni a fideszeseket, mint a szocialistáknak, hiszen az LMP "adott esetben akár még a Jobbik támogatóinak szavazatait is megszerezheti". De a hivatalos álláspontjukat ez sem változtatná meg, elutasítják az együttműködést a szocialistákkal. "Van egy bája annak, hogy azok, akik az első forduló előtt azt terjesztették, hogy a Fidesz adja nekünk az ajánlószelvényeket, vagy Kóka János pénzel minket, most a támogatásunkat kérik" - mondta. A következő két hétben, bár "elfáradtunk és a pénzünk is elfogyott", folytatják kampányukat abban a 13 körzetben, ahol még állnak a jelöltjeik.

Avarkeszién kívül további három körzet van, ahol a szocialisták olyan jelöltet indítottak, akit akár vissza is léptethetnek, és az LMP-nek esélye lehet a győzelemre.

Az óbudai 3-as választókerületben Szabó Tímea a szocialista Orosz Sándor és az SZDSZ-MDF-es Badacsonyi Szabolcs, illetve az esetleg a Fidesz ellen szavazó jobbikosok szavazataival verheti Menczer Erzsébetet, aki 44,3 százalékot szerzett az első fordulóban.

Orosz Sándor az Indexnek azt mondta, hogy választókerületében nincs szó visszalépésről. Igaz, ő Lendvai hétfői nyilatkozatáról sem hallott.

A két zuglói választókerületben, a 21-esben és a 22-esben a szocialisták jelöltjei nem különösebben beágyazottak, és gyengén is szerepeltek. Bárándy Gergely 28, Tóth Csaba 31,4 százalékot szerzett, míg az LMP jelöltjei 15 százalék feletti eredményt értek el. A 21-es vk-ban Papcsák Ferenc 46,5, Kulcsár József 43,7 százalékkal nyerte az első fordulót.

Tóth Csaba nem gondolt visszalépésre. "Az egyik legjobb eredményt értem el a fővárosban, a listához képest is jól szerepeltem" - mondta, így értelmét sem látná a visszalépésnek.

Három körzetben, a külső-ferencvárosi 13-asban, az újbudai 16-osban és az újlipótvárosi 19-esben ugyan matematikailag lenne értelme a szocialista jelölt visszaléptetésének, de politikai valószínűsége kicsi. Szinte kizárt, hogy az MSZP visszaléptesse ferencvárosi alpolgármesterét, Pál Tibort, vagy budapesti erős emberét, Molnár Gyulát, vagy Szanyi Tibort. Szanyi megkeresésünkre határozottan cáfolta, hogy visszalépne, vagy akár csak felvetődött volna visszalépésének gondolata. A másik XIII. kerületi választókerületben, a 20-asban Tóth József, az MSZP jelöltje vezet, és nyerési esélyei is vannak, biztosan nem léptetik vissza.