Az MSZP-s Gúr Nándor nem segíti a Fideszt Edelényben

2010.04.22. 11:25 Módosítva: 2010.04.22. 11:53
A jobbikos jelölt visszalépése után Edelényben jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy a rasszista kijelentéseiről elhíresült, függetlenként induló Molnár Oszkár szerezze meg a mandátumot. Ennek megakadályozására az MSZP-s Gúr Nándor nem kíván visszalépni a Fidesz javára, mert nem tudja elfogadni a fideszes Daher Pierre korábbi homofób kijelentéseit sem.

Nem lép vissza Edelényben a fideszes jelölt javára az MSZP-s Gúr Nándor, hogy megakadályozza a cigány- és zsidóellenes kijelentéseiről elhíresült Molnár Oszkár bekerülését a parlamentbe. A Jobbik edelényi egyéni képviselőjelöltje szerdán jelentette be, hogy visszalép a függetlenként induló Molnár Oszkár polgármester javára. Ezzel Molnár Oszkár esélye jelentősen megnőtt arra, hogy a második fordulóban ő szerezze meg a mandátumot.

Rabbi is kérte a visszaléptetést

Köves Slomo rabbi levélben kérte az MSZP-től Gúr Nándor visszaléptetését a Fidesz javára, hogy ezzel meg lehessen akadályozni Molnár Oszkár bekerülését a parlamentbe. A rabbi levelére Lendvai Ildikó válaszolt. A levélben azt írta: "Ön azt javasolja, hogy az edelényi polgárok előtt csak két választás legyen: egy zsidózó-cigányozó képviselőt, vagy – elnézést a képviselőjelölt szavainak pontos idézéséért – egy „buzizót” küldenek a parlamentbe. Ez volna a valódi demokrácia?"

Gúr Nándor nem lép vissza

A képviselőjelölt az Index kérdésére elmondta: nemcsak Molnár Oszkár rasszista megnyilatkozásait, de a fideszes jelölt, Daher Pierre homofób kijelentéseit sem tudja elfogadni. A libanoni származású Daher Pierre a helyi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet igazgatója. Egy hangfelvételen az orvos az előző kórházigazgatót "szélhámos buzinak" nevezte.

Sem a szélsőségeket, sem a Fidesz kétharmados győzelmét nem akarom erősíteni, ezért a második fordulóban megfelelő alternatívát kínálok a választóknak, mondta Gúr Nándor. Edelény eddigi országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Az elmúlt években baloldali és jobboldali közszereplőkkel közösen sokat tett a körzetért, az edelényi kistérséget sikerült jelentősen fejleszteni.

Gúr Nándor a megváltozott helyzet miatt a második fordulóban több szavazatra is számít. "Az első forduló arról szólt, hogy az emberek kormányváltást akarnak, a második fordulóban azonban már azt kell eldönteniük, ki az az ember, aki értük és a térség fejlődéséért a legtöbbet teheti."

Tipikus jobbikos

Molnár Oszkár megköszönte a jobbikos jelölt visszalépését, és mindenkit arra kér, hogy menjen el szavazni április 25-én. A korábbi fideszes országgyűlési és önkormányzati politikus 2009 szeptemberében egy kereskedelmi televízióban azt mondta: a roma nők gyógyszerekkel ártanak születendő gyereküknek azért, hogy emelt szintű családi pótlékhoz juthassanak. Egy, az internetre szintén tavaly ősszel felkerült felvételen Molnár Oszkár egyebek mellett arról is beszélt, hogy a "zsidó nagytőke be akarja kebelezni az egész világot, főleg Magyarországot". A Fidesz országos választmánya 2009. december 14-én döntött úgy, hogy negyedszerre már nem Molnár Oszkárt indítja a választókerületben. Molnárt ugyanakkor nem zárták ki a Fideszből, csak felfüggesztette párttagságát.

Pörzse Sándor a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje az MTI videószerkesztőségének nyilatkozva szerdán azt mondta: Molnár Oszkár egy "tipikus jobbikos": egy olyan "fideszes, aki szembenézett az igazsággal, és aztán ki is mondta azt". "Ettől aztán lett ő minden: rasszista, náci, szélsőjobboldali".

Feszkó a Jobbikban

A visszaléptetés feszültséget okozott a Jobbikban. A jobbikos Miklós Árpád információi szerint a Jobbik vezetőségének döntése volt a visszaléptetése, amit ő elfogadott. A pártja megyei listáján a kilencedik helyen szereplő jobbikos jelölt megjegyezte, visszaléptetését a második forduló előtt néhány nappal hozták tudomására.

A hvg.hu szerdán arról számolt be, hogy fellázadtak az edelényi jobbikosok a pártközpont ellen, mert Vona Gáborék Molnár Oszkárt preferálják, és felszólították a helyi szervezet vezetőjét, Miklós Árpádot, vonja vissza jelölését Molnár javára. A portál úgy értesült, többen "lecsapták az asztalra a tagkönyvüket" kedden este Edelényben a Jobbik taggyűlésén, miután a  megyei elnök, Egyed Zsolt bejelentette, a vezetés visszalépteti Miklós Árpádot Molnár Oszkár javára.

Miklós Árpád a hvg.hu-nak akkor azt mondta, úgy tudja, Molnár Oszkár kereste meg a Jobbikot azzal, hogy léptessék vissza őt, és ezzel nemcsak a körzet jobbikosai nem értenek egyet, de ő sem. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője csütörtökön azt közölte: a Jobbik központjába csütörtök délelőttig egyetlen hivatalos kilépő nyilatkozat sem érkezett Edelényből. Arról, igazak-e a sajtóhírek a döntés nyomán a helyi szervezeten belül keletkezett feszültségekről, annyi mondott: "Miklós Árpád visszaléptetése a párt országos vezetésének sem jelentett könnyű döntést".

Molnárnak van esélye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében, Edelényben Daher Pierre, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje végzett az első helyen a választások első fordulójában, de 36,54 százalékos eredményével nem szerzett mandátumot. A függetlenként induló Molnár Oszkár 24,14 százalékot, a Jobbik színeiben induló Miklós Árpád 19,13 százalékot, míg a szocialista Gúr Nándor 18,7 százalékot kapott az április 11-i voksoláson.

Török Gábor blogjában azt írja: a Fidesz jelöltje az első fordulóban 2769 vokssal többet gyűjtött, de a közöttük lévő távolság egy csapásra eltűnhetne, ha a 4273 jobbikos jelöltre szavazó legalább 65 százaléka most vasárnap Molnárt támogatná.

A HVG értesülése szerint Daher Pierre számára segítséget jelenthet, hogy csütörtökön dél körül - Edelénybe érkezik Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.