Az OVI felgyorsítaná az igazolásos szavazást

2010.04.15. 21:40
Nem kézzel vezetnék be az adatokat a névjegyzékbe, és a leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket vetnék be. Az OVI több intézkedéssel próbálja elkerülni, hogy a vasárnapihoz hasonló mértékű sorbanállások alakuljanak ki a választások második fordulójakor.

Rendeletmódosítás mellett kommunikációs és szervezési eszközökkel is próbálja gyorsítani az igazolással szavazást az országgyűlési képviselők választásának második fordulójában az Országos Választási Iroda (OVI). A döntést az Országos Választási Bizottság (OVB) is támogatja.

Virág Rudolf, az OVI vezetője az OVB ülésén ismertette, hogy az OVI kezdeményezte a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet módosítását, eszerint az igazolással szavazók adatait nem kézzel vezetnék fel a névjegyzékbe, hanem már ott szerepelnének egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látná el, hogy melyik választópolgárokat vette névjegyzékbe.

Az OVI emellett arra kéri az igazolással szavazókat, hogy lehetőleg még a szavazás előtt jelentkezzenek annak a településnek a jegyzőjénél, ahová az igazolásuk szól, és vetessék magukat előzetesen fel a névjegyzékbe. Arra is kérik az igazolással szavazókat, hogy minél korábban menjenek el szavazni.

Virág Rudolf azt mondta, a kétharmados választási eljárási törvény "meglehetősen szűkre szabja" a mozgásteret, de a tapasztalatok felmérése alapján arra jutottak, néhány OVI-intézkedést kiadhatnak a jegyzőknek a törvény betartása mellett is, valamint ajánlásokat fogalmazhatnak meg a szavazatszámláló bizottságoknak.

A szavazatszámláló bizottságok tagjait továbbképzik, és azt ajánlják nekik, hogy osszák fel a névjegyzéket a névjegyzéken szereplő, illetve a felvehető választópolgárok között, és eszerint válasszák szét a szavazásra várók sorát.

Arra a több helyről is megfogalmazott javaslatra, hogy több urnát, szavazófülkét kellene elhelyezni ezekben a szavazókörökben, azt mondta, hogy a szűk keresztmetszetet nem ezek a technikai eszközök jelentették, hanem a jegyzőkönyvvezetőre háruló adminisztráció. Az OVI éppen ezért javasolja, hogy a "leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket" irányítsák ezekbe a szavazókörökbe a jegyzők.

Olyan praktikus ajánlásokat is megfogalmaztak, hogy elviselhetőbbé teszi a várakozást, ha vízzel és székekkel látják el a sorban állókat. Azt is javasolják, hogy a "falon belül" oldják meg az előteret, szerintük az aulák, folyosók megnyitása a 19 órai zárást is lehetővé teszi.

Az OVI szerint az intézkedéseik hatására érzékelhetően gyorsulni fog a szavazás, azonban néhány szavazókörben a második fordulóban is lehetnek még 19 óra után is várakozók.