Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Bajnait, Oszkót és Simort is elszámoltatná a Fidesz

2010.03.26. 12:04 Módosítva: 2010-03-26 13:45:52
Elsőként 11 ügyet vizsgálna ki a Fidesz a kampányában hangsúlyos elszámoltatás tételei közül. A már jelenleg is vizsgált ügyek mellett személyükben is vizsgálnák Bajnait, Oszkót és Simor András jegybankelnököt, akitől szívesen megszabadulnának.

A jelek szerint néhány hét múlva kormányra kerülő Fidesz elsőként 11 ügy kivizsgálását tervezi hatalomra kerülése után. Lázár János, a párt rendvédelmi szakpolitikusa sajtótájékoztatóján azt mondta, "alkotmányos és törvényes elszámoltatásra készülnek, nem pedig leszámolásra. Szerinte az új kormány "addig nem kezdheti el a munkáját, amíg ki nem derül, hogy kik felelősek az ország szétlopásáért".

A Fidesz kampányának hangsúlyos eleme az elszámoltatás. A kivizsgálandó ügyek listájának első helyén a BKV gazdálkodása áll. Az ügyben jelenleg is nagy nyilvánosság előtt zajló rendőrségi nyomozás folyik, a BKV szinte teljes egykori vezérkarát és Mesterházy Ernőt, a főpolgármester főtanácsadóját is őrizetbe vették. A BKV vezetői általában feltáró vallomást tettek, melynek részleteiről szívesen nyilatkoznak a sajtóban.

Több olyan téma is felkerült a listára, amelyeket a Fidesz a parlamentben is támadott. A sukorói kaszinóváros telekcsere-ügylete és a bábolnai telekcserék rendszeres témái voltak a fideszes képviselők interpellációinak, mindkét ügyben ügyészségi vizsgálat folyik.

A Fidesz két privatizációt is vizsgálna, a Malév és a Budapest Airport eladását. A Malévot időközben visszaállamosította a kormány, legalábbis a Malév közgyűlésén februárban úgy döntöttek, hogy újra 95 százalékos állami tulajdonba veszik.

Vizsgálnák a Magyar Posta székházának eladását és az új MTV-székház ügyét is. A Fidesz mindkét üzletet támadta a parlamentben.

A rendőrség ténykedését is vizsgálnák, a tévészékház ostromát és a 2006. október 23-i rendőri fellépést sorolta fel Lázár.

Megvizsgálnák a MÁV és a Magyar Villamosművek végkielégítési ügyeit is. A BKV-botrányt a végkielégítési ügyek robbantották ki. A MÁV-nál és az MVM-nél még nem folyt hivatalos vizsgálat a végkielégítések ügyében, a témában a Magyar Nemzetben jelentek meg dokumentumok.

Kivizsgálnák a költségvetés adatainak meghamisítását is - ez még a 2005-ös költségvetést jelenti.

11. kivizsgálandó ügyként Lázár János az "állami vezetők offshore érdekeltségeinek vizsgálatát" nevezte - állami vezető alatt Bajnai Gordon miniszterelnököt, Oszkó Péter pénzügyminisztert és Simor András jegybankelnököt értik. A Bajnai és Oszkó elleni vizsgálatoknak nincs gyakorlati jelentőségük, Simor András azonban még három évig a jegybank elnöke marad. A Fidesz nem kedveli a jegybankelnököt, a parlamentben is támadták, gazdaságpolitikusai pedig nem értenek egyet pénzpolitikájával. A jegybankelnök elmozdítása viszont macerás, eddig csak két bankelnök távozott idő előtt. Bod Péter Ákost a Horn-kormány kényszerítette lemondásra, Surányit törvényhozási trükkel, az új jegybanktörvény elfogadásával mozdította el posztjáról Antall József kormánya.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!