A Népszabadság nekiment az LMP-nek

2010.03.11. 15:01
A Népszabadság csütörtöki számában, az Álláspont rovatban Tóth Ákos cikke azzal foglalkozik, hogy a Lehet Más a Politika hogyan tudott Borsod megyei listát állítani. A cikk szerint a pártot a Fidesz támogatja, a szerző arra utal, hogy tőlük szerzett ajánlócédulákat az LMP. A nagy pártnak jól jön az MSZP-től szavazatokat szerző, hallgatag kispárt, az LMP-nek pedig a majdani alkupartner Fidesz, írja a Népszabadság. Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke szerint intellektuálisan alacsony szintű elemzésről van szó, pártja semmilyen párttal, így a Fidesszel sem szövetkezett.

A népszabadságos cikk szerzője abból indul ki, hogy szerinte Borsod megyében nem lehet sikeres egy olyan párt, amely a cigány integrációért és zöld értékekért kampányol. Szerinte csak a Fidesz támogatásával lehetséges, hogy a „balosan zavaros” gazdasági filozófiával rendelkező párt Borsodban sikeres legyen.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke erre azt mondta: „Az ajánlószelvény-gyűjtés és a szavazatok logikája nem ugyanaz. Előbbi egyszerűen logisztikai kérdés. Borsod megye nagy, rengeteg választókerület van, ezért könnyebb volt a listaállításhoz szükséges három jelöltnek összegyűjtenie a szükséges szelvényszámot. Mind a három borsodi jelöltünk helyben nagyon erősen beágyazott, egyikük korábban az MSZP színeiben volt kazincbarcikai polgármester. Ezzel az ismertséggel simán összeszedte a cédulákat” – fogalmazott a kampányfőnök.

Borsodban ismert polgármesterek az LMP-s jelöltek

Megkérdeztük Király Bálintot, aki Kazincbarcikán három cikluson keresztül volt - először MSZP-s színekben, majd függetlenként - polgármester, és azt mondta, nehezen gyűlt össze a szükséges 750 szelvény. "Nem segített nekünk senki, és bevallom, nem is volt egyszerű. Azt hittem könnyebb lesz, de a nagy pártok összeszedték párt nap alatt a nagy aktivista apparátusukkal a cédulákat. Végül március másodikán adtam le 890 ajánlószelvényt a választási irodának" - mondta. A másik két borsodi LMP-s jelölt is polgármester, egyikük Hollóházán, másikuk Vázsolyon.

A Népszabadság cikke szerint az LMP soha nem határolódott el élesen a Fidesztől, a szerző gondolatkísérlete szerint ezt azért tette a párt, mert a későbbiekben együtt akarnak működni.

Fidesz + LMP?

„Az LMP ugyanis eddigi megnyilatkozásaiban kínosan ügyelt arra, hogy a Fideszt semmilyen formában ne sértse. Listavezetőjük, Schiffer András azt nyilatkozza, hogy „nem vagyunk ellenséges viszonyban azokkal, akikkel adott esetben alkudozni kellene kétharmados ügyekben”, ami jelen esetben nem vonatkozhat másra, mint a Fideszre. És a Fidesznek sem árt egy hallgatag szövetséges. Egyrészt, ha az LMP listát tud állítani, bizonyosan szavazatokat vesz el az MSZP-től. Másrészt, ha bejut a parlamentbe, amire, ha lesz elég területi listája, még lehet esélye, nem árthat, ha a Jobbik ellenében nem a baloldallal kell összefognia, hanem egy „szűz párttal”, amellyel talán lehet más a politika” – fogalmaz Tóth Ákos a napilapban.

Karácsony Gergely erre azt mondta, hogy semmilyen szinten nincs együttműködésük a Fidesszel, és más párttal sem. „Ha a Fidesz szeretné, hogy elinduljunk a választáson, akkor sokkal jobban állnánk, nem pedig vért izzadva küzdenénk a terepen az ajánlószelvényekért. Sem helyi szinten, sem országos szinten nincs pártegyüttműködésünk. Nem készülünk kormányra, még akkor sem, ha ilyen felkérést kapnánk. Ugyanakkor értelmes politikai párbeszédet, konstruktív ellenzéki
szerepet szeretnénk, így ha az általunk rossznak tekintett, és
kétharmados többséghez kötött a szabályozások kerülnek szóba, például a párt- és kampányfinanszírozás vagy a választási rendszer
átalakítása, és az elveinkkel egyező változtatás születhet, akkor
hajlandóak leszünk együttműködni” – mondta a kampányfőnök, majd példaként hozzátette, a sávolyi és pátyi ügyekben is támadták a Fideszt.

Az LMP-nek egyébként nemcsak Borsodban, hanem Bács-Kiskunban, és az Index információi szerint a fővárosban is meg van a területi listája. Az országos listaállításhoz hét területi lista szükséges.