Bokros szerint az LMP kommunista párt

2010.04.03. 09:11
Biztos az MDF parlamentbe jutásában Bokros Lajos, aki a Népszabadságnak nyilatkozva azt is kijelentette, hogy vezető szerepet kíván játszani a következő négy évben a parlamentben. Szerinte az MDF az egyetlen párt, amely a szabad piac híve. Legfőbb riválisukat, az LMP-t kommunista pártnak nevezte, amely retorikájában a Jobbikhoz áll közel.

Szélsőbaloldali, "inkább kommunista, mint szocialista" párt az LMP, jelentette ki a Népszabadságnak adott interjújában Bokros Lajos. "Az LMP eleve elutasítja a piacgazdaságot, nagyon erős állami beavatkozást szeretne, retorikájában sok tekintetben a Jobbikra hasonlít" - mondta a pártja legfőbb riválisának számító LMP-ről az MDF miniszterelnök-jelöltje.

A Jobbik és az LMP Magyarország gyarmatosításáról beszélnek, és az önellátást tűzték ki célul, mondta Bokros, aki szerint amúgy is az MDF az egyetlen párt, amelyik a piacgazdaságra és a szabad versenyre építette programját. "A XX. század nem hoz példát arra, hogy bármely ország nem piaci gazdasággal, a szabad vállalkozás elnyomásával valaha fel tudott volna zárkózni. Ez a szegénység, a leszakadás receptje" - mondta.

Arra a kérdésre reagálva, hogy mennyire árthat az MDF-nek, hogy a velük szövetséget kötő SZDSZ emberi jogi vonalát inkább az LMP viszi tovább, azt felelte, hogy "a közgazdasági, társadalmi kérdéseket lebecsülő értelmiségiek egy része úgy gondolja, hogy a nem piacgazdaságot is lehet demokratikus felépítménnyel keretezni. Én erre azt mondom, hogy a szabadság oszthatatlan, nem tudok többpártrendszerű, szabad demokráciát elképzelni olyan gazdaságban, ahol nincs szabad verseny".

Bokros szerint az MDF célja azon liberális választók megnyerése, akik inkább a klasszikus liberalizmushoz vonzódnak. "Ha ennek a piaca most szűkebbnek látszik, mint a szocialista, kommunista emberi jogi megoldásoké, akkor ezt vállalom" - jelentette ki. Az interjúban többször is utalt rá, hogy ő személy szerint nem népszerűségre vágyik, ezért nem is hajlandó közeli szép jövő ígéretével kampányolni.

Szerinte ugyanis a többi párt még mindig ígéretversennyel kampányol. Ilyennek tartja a Fidesz azonnali adócsökkentésre vonatkozó ígéretét is, amely szerinte kivitelezhetetlen. Szerinte elsősorban az állam kiadásait kellene a bevételekhez igazítani, amiket aztán a vállalkozások helyzetének javításával lehet csak növelni.

Bokros biztos benne, hogy az MDF bejut a parlamentbe, ahol ő személyesen is vezető szerepet akar játszani.