Budaházy már csomagolhat a börtönben

2010.03.18. 14:39
Összejött a képviselőjelöltséghez szükséges támogatás a hónapok óta előzetes letartóztatásban ülő Budaházy Györgynek a XI. kerületben. Regisztrált független jelölt lett a KDNP-s Nógrádi Lászlóból, és több mint ezer cédulát adott le a Fideszből kiejtett Molnár Oszkár. Eddig összesen 12 független jelöltet regisztáltak az országban.

A kopogtatócédulák leadási határideje előtti órákban nyújtja be a választási bizottsághoz Budaházy György kampánystábja a XI. kerületben összegyűjtött ajánlókat.

A többszörösen is büntető eljárás alá vont Budaházy a Jobbik-alelnök, Novák Előd meghívására indult el vele párhuzamosan a képviselőjelöltségért, miutánaz Index megírta, hogy jogerős ítélet hiányában lényegében nincs törvényes akadály börtönlakók számára sem a választásban való részvétel előtt.

A kopogtatók a jobbikos udvariasság, valamint Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás kitartó kampányolása ellenére is nehezen gyűltek. Budaházy a regisztrációt követően a jogorvoslati időszak letelte után a jövő héten hivatalosan is jelöltté válhat, ami azt is jelenti, hogy az ellene indított büntető eljárásokat automatikusan fel kell függeszteni. Az előzetesben ülő radikális ellen jelenleg négy eljárás folyik terrorizmus, államellenes bűncselekmények, rongálás és hivatalos személy elleni erőszak előkészületének vádjával.

A másodfokú bírósági eljárás az államellenes cselekmények ügyében éppen április 9-én kezdődött volna. Budaházyék szerint az ellene folyó eljárások hiányában azonnal ki is kell engedni az előzetes letartóztatásból.

Az országgyűlési képviselőjelöltséggel járó menetelmi jogot használta ki Földesi-Szabó László is, aki a paksi egyéni 2. számú választókerületben indul a Magyarok Egymásért Szövetsége párt első jelöltjeként. Földesi-Szabó az Egymásért Egy-Másért Alapítvány milliárdos vám- és adócsalásának egyik vádlottja, a választási időszakban azonban nem hallgathatja ki az ügyészség.

Molnárnak is összejött

Pénteken adja le 1050 darab céduláját Molnár Oszkár is. Az edelényi polgármester azért indul függetlenként, mert nagy port kavart, cigányságot sértő kijelentései miatt a Fidesz vezetése úgy döntött, hogy inkább mást indít a körzetben.

Molnár Oszkár
Molnár Oszkár

Molnárral szemben Edelényben szintén független jelöltként indul Horváth Aladár, a Roma Parlament nevű szervezet vezetője. A roma politikust már február 23-án nyilvántartásba vette a választási bizottság.

Az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere is független jelölt lesz Lentiben. Nógrádi Lászlót két hete vették nyilvántartásba, állítása szerint azóta is érkeznek hozzá a kopogtatócédulák.

Az eddig országos nyilvántartásba vett 12 független induló között korábbi SZDSZ-es politikus is van. Czuczi Mihály Kunszentmárton polgármestere két hete adta le az induláshoz szükséges mennyiségű ajánlószelvényt.