Budapesten az LMP megverte a Jobbikot

2010.04.11. 23:22
A fővárosban még soha nem nyert a Fidesz, akkor sem, amikor 1998-ban koalíciós kormányt alakíthatott. Az, hogy a Jobbik nem előzte meg az MSZP-t országosan, a budapestieknek köszönhető: itt nemcsak a szocialisták előzték meg a radikális pártot, hanem a Lehet Más a Politika is.

Több mint 419 ezer szavazattal 46,2 százalékot ért el a Fidesz-KDNP területi listája Budapesten. Messze lemaradva 25,54 százalékkal lett második az MSZP, 12,76-tal harmadik az LMP, a negyedik helyen a Jobbik végzett 10,78%-kkal. A Magyar Demokrata Fórum a maga 4,7 százalékával itt sem érte a parlamenti küszöböt. Területi listán 13 mandátumot szerzett a Fidesz, 7-et a szocialisták, 4-et az LMP, 3-at Jobbik.

A 32 budapesti egyéni választókörzetből 11-ben dőlt el a parlamenti mandátumok sorsa, értelemszerűen mindegyikben fideszes jelölt győzött. A további 21 közül 19-ben szintén ellenzéki politikusok vezetnek, csak a két XIII. kerületi választókerületben szereztek minimális előnyt a szocialisták. A Fidesz jelöltjei olyan kerületekben is nagy előnnyel vezetnek, mint Csepel vagy Újpest, amelyek szocialista fellegváraknak számítottak.

A magyar választástörténetből ismert jelenség, hogy némelykor Budapestnek ugyanazon a területein volt erős a szélsőjobb, ahol máskor a baloldal. A Jobbik előretörésével érdemes megvizsgálni, hogy igaz-e ez most is. Alábbi ábránkkal erre tettünk kísérletet a fővárosi egyéni választókerületek eredményeit vizsgálva. Az MSZP 2006-os és a Jobbik 2010-es jelöltjeinek első fordulós százalékos eredményeit vettük figyelembe. A választókerületeket egy-egy pont jelenti (az egérrel arra bóklászva megláthatjuk, hogy melyiket); a pont helyzete pedig a két eredményt mutatja.

 

A vízszintes tengely az MSZP legutóbbi eredményét reprezentálja, ha egy pont balra került, akkor ott viszonylag gyenge volt 2006-ban az MSZP, ha jobbra, akkor erős.  A függőleges tengely hasonlóan a Jobbik jelöltjének 2010-es százalékos eredményét mutatja, a följebb lévő pontok az erősebb jobbikos eredményt jelentik. Ha igaz, amit feltételeztünk, vagyis Budapesten a Jobbik most ott volt erősebb, ahol 2006-ban az MSZP, a pontok egy képzeletbeli ferde vonal környezetében helyezkednek el. Az ábráról látszik, hogy így is van, vagyis azokban a fővárosi választókerületekben szerepelt most jól a jobbikos jelölt, ahol legutóbb az MSZP-s, és viszont.

A Fidesz előretörése és az MSZP összezuhanása mellett – előbbi gyengébben, utóbbi jobban teljesített, mint országosan – különösen figyelemre méltó a Lehet Más a Politika szereplése. Az újonc párt úgy ért el csaknem 13 százalékot, hogy nincsenek országosan ismert politikusai. Az LMP gyakorlatilag átvette az SZDSZ szerepét. A parlamenti politikából most távozó szabad demokraták négy évvel ezelőtt 125 ezer szavazatot kaptak, csak 10 ezerrel többet, mint most az LMP.

A Jobbik gyakorlatilag Budapesten veszítette el országos második helyét – 97 ezer szavazata eltörpül ellenfelük 231 ezre mellett –, hiszen a megyék többségében a radikálisok meg tudták előzni az MSZP-t. Ugyanígy az MDF bukása is itt vált véglegessé. Dávid Ibolya és Bokros Lajos pártjának vesztét minden bizonnyal az LMP kiemelkedő teljesítménye okozta.