Csapody a jelöltségtől is visszalép

2010.03.24. 16:53 Módosítva: 2010.03.24. 16:53
Visszavonta a főváros 15-ös számú választókerületében vállalt képviselőjelöltségét Csapody Miklós, aki kedden jelentette be, hogy kilép az MDF-ből.

A politikus közleményében azt írta: úgy tartja tisztességesnek, hogy Budapest 15-ös választókerületében vállalt jelöltségét is visszavonja, hiszen a választók MDF-esként töltötték ki ajánlószelvényeiket a nevére.

Csapody Miklós szerint "az MDF-SZDSZ Bokros Lajos által összeállított listáit" Bokros Lajosnak, a demokrata fórum miniszterelnök-jelöltjének ultimátumára hagyta jóvá az MDF országos választmánya. Hangsúlyozta: sem Bokros Lajos ultimátumával, sem néhány korábbi politikai és személyi döntéssel nem érthetett egyet, ezért korábban többször is bejelentette a miniszterelnök-jelöltnek és az elnökségnek, hogy a "Bokros-SZDSZ-listákat és a fenyegető fellépést" elfogadhatatlannak tartja.

"Az MDF alapító tagjaként nem tudom vállalni azokat a politikai, emberi és magatartásbeli viszonyokat sem, amelyek bizonyos ideje az MDF-et jellemzik" - tette hozzá.

Csapody Miklós választási plakátja
Csapody Miklós választási plakátja

Véleménye szerint a listákban olyan politikai és személyi törekvések sűrűsödtek össze, amelyek egyre inkább üzleti és egyéb, nem "közpolitikai megfontolásokat" mutatnak.

"Félreállását" logikusnak tartja, hiszen - mint írta - az országos listáról öt képviselő juthat be biztosan, vagyis ha valaki nincs ott az első húszban sem, az azt jelenti, hogy nem számítanak rá, jobb, ha félreáll.

Csapody Miklós közölte azt is, a budapesti listát a választók, az ajánlószelvények leadói iránti tiszteletből nem akarta lehetetlenné tenni, ezért nem vonta vissza jelölését. "A szükséges okmányokat már akkor leadtam, amikor még (velem együtt) csak nyolc elfogadott jelölt volt. Tettem ezt azért, hogy a megadott határidőig az MDF listát állíthasson. Ez meg is történt. A zsarolást már csak ezért is a leghatározottabban visszautasítom" - fejtette ki.

A politikus szólt arról is, hogy az ajánlószelvény-hamisítás vádját is visszautasítja, és hamis vád miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket. Csapody Miklós egyik ajánlószelvénye miatt büntetőfeljelentést kezdeményezett a Fővárosi Választási Bizottság.