Debreczeni pert vesztett az UD Zrt.-vel szemben

2010.03.01. 16:47
Nem jogerősen rágalmazásért százezer forintra büntették az MDF-es jelöltet, mert még ő sem állíthat bárkiről bármit. Konkértan az UD Zrt.-ről írta azt, hogy titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel történő információgyűjtés céljából, de bizonyítania ezt nem sikerült.

Százezer forint pénzbüntetésre ítélte rágalmazás miatt Debreczeni József közírót, az MDF képviselőjelöltjét az UD Zrt.-ügyben a főváros II-III. kerületi bírósága nem jogerősen hétfőn.

A szóbeli indoklás szerint Debreczeni megvalósította a rágalmazást, mikor A diktatúra árnyéka című, 2008. szeptember 21-én a Népszabadságban megjelent cikkében arról írt, hogy azt UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel történő információgyűjtés céljából. Ezt az UD Zrt. által indított büntetőperben - amelyben a bíróság többek között meghallgatta a cég vezérigazgatóját és Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert is - Debreczeninek nem sikerült bizonyítania.

Debreczeni a perben azzal érvelt, hogy nem újságíró, hanem publicista, aki a véleménynyilvánítás szabadságával élve írta cikkét.

Bartosné Gráczer Márta bíró az ítélet indoklásakor azt mondta, hogy Debreczeni József egyoldalúan kiválasztott információkat tényként értékel. A bírónő hangsúlyozta, hogy a véleménnyilvánítás szabadsága nem korlátlan, az nem sértheti mások jogait.

A tárgyalás után a büntetlen előéletű Debreczeni József újságíróknak kijelentette, megfontolja, hogy fellebbez-e az ítélet ellen vagy inkább vállalja a 200 nap fogház büntetés letöltését. Szerinte ezzel az ítélettel "ma délután a jövő elkezdődött".

Védője ugyanakkor jelezte fellebezési szándékát, így az elsőfokú ítélet nem jogerős, a Fővárosi Bíróságon folytatódik tovább az ügy.